Energetska tranzicija ide brže nego što se mislilo! Najnoviji izveštaj IEA pokazao: Investicije u čistu energiju sada znatno veće nego u fosilna goriva

U 2023. godini će se i dalje ulagati znatno više u čistu energiju nego u fosilna goriva, procenila je danas Medjunarodna agencija za energetiku (IEA).

U 2023. u čistu energiju biće uloženo 1,7 biliona dolara globalno

Foto: Predrag Dedijer / Ringier

U 2023. u čistu energiju biće uloženo 1,7 biliona dolara globalno

Prema najnovijem izveštaju IEA, u energiju će u 2023. biti uloženo ukupno 2,8 biliona dolara na globalnom nivou, a od toga će se 1,7 biliona investirati u čistu energiju – električna vozila (EV), nuklearnu energiju, energetske mreže, toplotne pumpe ili goriva sa niskom stopom emisija.

Blic preporučuje

Ostatak novca će biti uložen u ugalj, prirodni gas i naftu.

Godišnja ulaganja u čistu energiju će prema procenama porasti za 24 odsto izmedju 2021. i 2023. godine, dok će u istom periodu investicije u fosilna goriva porasti za 15 odsto.

Foto: shutterstock

– Čista energija se brzo razvija – brže nego što mnogi ljudi misle. Za svaki uložen dolar u fosilna goriva se oko 1,7 dolara uloži u čistu energiju. Pre pet godina, ovaj odnos je bio jedan prema jedan”, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

IEA upororava da 90 odsto pomenutog rasta ulaganja u čistu energiju dolazi iz razvijenih privreda i Kine, a ova nesrazmera može da izazove nove podele na globalnom nivou ako energetska tranizicija ne bude prihvaćena i u drugim zemljama.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com