ENERGETSKE KOMPANIJE U ZAGRLJAJU DRŽAVA Francuska i Nemačka prve povukle potez, a sada nacionalizaciju planira i ova zemlja iz komšiluka

Stabilno snabdevanje energentima trenutno je većini zemalja prioritet. Kao jedno od potencijalnih rešenja problema sve više država članica EU se odlučuje na nacionalizaciju velikih uvoznika energenata.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Roman Pilipey / EPA;

Nemačka i Francuska uradile su to među prvima, a uskoro se očekuje ista odluka i od Slovenije. Sudeći po trenutnim stavovima zemalja članica EU nacionalizacija ovih kompanija se stavlja u kontekst dobrog rešenja, i prema mišljenju mnogih kao i jedino moguće.

Blic preporučuje

Nemačka preuzela 99 odsto “Unipera”

Nemačka je prva država koja se odlučila za nacionalizaciju kompanije. Nakon što je većinski deoničar najvećeg uvoznika gasa “Uniper” upao u finansijske probleme, Nemačka je postala većinski deoničar ovog koncerna, i poseduju 98,5 odsto deonica. Problemi koji su nastali izazvani su obustavom isporuke gasa iz Rusije.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Krajem septembra najavljeno iz Ministarstva privrede da će država preuzeti Uniper, u okviru daljeg paketa stabilizacije. Glavni cilj je stvoriti jasnu vlasničku strukturu kako bi se ova kompanija osigurala bezbednost snabdevanja energentima.

Država je za deonice bišveg vlasnika “Fortuma” platila 480 miliona evra.

Francuska i EDF

Francuska je odlučila da nacionalizuje svoju najveću komaniju. Vlada je najavila nacionalzaciju svoje najveće elektroenergetske kompanije još tokom leta ove godine, iz vrlo sličnih razloga kao i Nemačka. Ono što je ključno jeste da se ostvari energetski suverenitet u vreme dok energetska kriza divlja Evropom.

Nacionalizacija elektrane Elektrisite de Frans (EDF) kako je tada rekla francuska premijerka biće potpuno nacionalizovana, a vlada će imati veću kontrolu nad restruktuiranjem kompanije.

U ovoj kompaniji država ima već 84 odsto. EDF je jedna od najvećih evropskih kompanija za proizvodnju struje nalazi se u srži same francuske nuklearne strategije kojom vlada želi da ublaži posledice rasta cena energije.

Slovenci i Geoplin

Posle Nemačke i Francuske koje su donele odluku o nacionalizaciji kompanija Slovenci još uvek kuju plan za nacionalizaciju Geoplina. Nezvanično bi to trebala da bude podrška Geoplina. Nacionalizacija se očekuje uskoro. Skupština akcionara zasedaće u oktobru, nakon što od Petrola dobije informacije o poslovanju.

Skupština akcionara kompanije Geoplina o ovoj temi će raspravljati tokom ovog meseca. Petrol trenutno ima 74,34 odsto vlasničkog udela u ovoj kompaniji, a država nešto više od 25 odsto. Država je pripremila 750 miliona evra za dokapitalizaciju energetskog sektora.

– Sasvim je moguće da ćete u bliskoj budućnosti, sledećeg meseca, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neku kompaniju. Ne zato što mi to želimo, već zato što je to naša sledeća opcija u rešavanju energetske situacije“, rekao je slovenački premijer Robert Golob u Skupštini.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com