EPCG SANIRALA GUBITKE Rovčanin očekuje istorijski i rekordni profit

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je kompanija sanirala gubitke iz drugog i trećeg kvartala ove godine te da u 2023. godinu EPCG ulazi sa dobrom osnovom. U prvom kvartalu naredne godine, Rovčanin očekuje istorijski i rekordni profit.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

Navodi i da su cene električne energije na svetskim berazama ovih dana pale na 200 do 300 evra po MWh.

Blic preporučuje

– Izvozimo struju, prihod je od milion i po do dva miliona, ovih dana milion evra dnevno – naveo je Rovčanin.

Kaže i da smo ove godine uvezli rekordnih 200 miliona evra električne struje.

– Mi smo sanirali sve gubitke koje smo imali u drugom i trećem kvartalu. Videćemo na 31.12. da li će prag pozitivnog poslovanja biti 28. decembar ili 5. januar, ali definitivno smo izašli iz energetske krize, sačuvali stabilnost anulirali negativne efekte od uvoza i ja mislim da ulazimo u 2023. dobrom osnovom. Akumulacije su iznad plana. U prvom kvartalu naredne godine očekujemo istorijski i rekordni profit – naveo je direktor EPCG.

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi

Rovčanin kaže da toplifikacija Pljevalja teče planiranom dinamikom, a u narednih mesec ili dva počeće i radovi na terenu.

– Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi – kazao je Rovčanin u Jutarnjem programu TVCG.

U 2023. Rovčanin očekuje da se završe dve faze toplifikacije, dok konačne rokove završetka projekta nije hteo da precizira.

Ponovio je da će cene struje naredne godine neće biti uvećane, a kako dodaje, EPCG će nastaviti sa popustima za redovne platiše.

Klub poslanika Demokrata uputio je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o industrisjim emisijama, kojim se omogućava nastavak rada Termoelektrane Pljevlja.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Naime, postojećim zakonom odobren je rad do 20.000 radnih sati, a najkasnije do 31.12.2023. godine. Uz to intrgrisana dozvola za rad ističe 22.3.2023. godine.

Rovčanin kaže da ako izmene tog zakona ne budu usvojene, TE PLjevlja ne može zakonito raditi.

– Mislim da će doći do izmene tog zakona – naveo je Rovčanin.

(Izvor: Bankar.me)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com