EU bi mogla da se “navuče” na kineske baterije

Evropskoj uniji preti zavisnost od litijum-jonskih baterija iz Kine.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Smile Fight

Ilustracija: Shutterstock/Smile Fight

Evropska unija bi do 2030. godine mogla da postane zavisna od uvoza litijum-jonskih baterija i gorivnih ćelija iz Kine kao sto je pre početka rata u Ukrajini bila zavisna od ruskih energenata, upozorava se u dokumentu koji će biti osnova za predstojeću diskusiju lidera EU o ekonomskoj bezbednosti u španskoj Granadi.

Prema agenciji Rojters, koja je upoznata sa ovim dokumentom, Evropska unija će morati da na razne načine da skladišti energiju da bi dostigla svoj klimatski cilj – nultu stopu emisija uglenika do 2050. godine, što će dramatično povećati potražnju za litijum-jonskim baterijama, gorivni ćelijama i elektrolizerima.

Potražnja za ovom vrstom robe će u narednim godinama porasti 10 do 30 puta, upozoravaju autori dokumenta, a EU već sada značajno zavisna od Kine iz koje uvozi litijum-jonske baterije i gorivne ćelije.

Ovo nisu jedine oblasti u kojima je Evropska unija ranjiva.

“Sličan scenario bi mogao da se ostvari u oblasti digitalnih tehnologija, a prognoze sugerišu da će potražnja za digitalnim uređajima kao što su senzori, dronovi, serveri baza podataka i mreže za prenos podataka naglo porasti u ovoj deceniji”, navodi se u dokumentu.

Autori tvrde da EU ima “relativno jako poziciju” u oblasti mreža za prenos podataka, ali da istovremeno “pokazuje značajne slabosti” u drugim pomenutim sferama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com