EU I DALJE BEZ DOGOVORA O CENI GASA Nemačka se protivi uvođenju limita

Nakon višemesečnih nesuglasica oko pitanja može li uvođenje limita na najvišu cenu gasa da ublaži energetsku krizu u Evropi, ministri energetike zemalja članica Evropske unije sastali su se juče u Briselu u pokušaju da postignu dogovor.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: AP photo / Tanjug/AP

Odgovarajući na ponovljene zahteve nekih zemalja,

Blic preporučuje

Evropska komisija je prošlog meseca predložila gornju granicu za cenu gasa kao odgovor EU na ekonomsku krizu i skok cena energenata koje je u ovoj godini izazvala Rusija, smanjivanjem isporučenih količina gasa Evropi.

– Građani Evrope su u agoniji, a evropske firme prestaju da posluju dok EU bespotrebno raspravlja – upozorio je u utorak ministar energetike Grčke, Konstantinos Skrekas, pozivajući na postizanje brzog dogovora i uvođenja limita na cenu gasa.

Foto: shutterstock

Grčka i druge zemlje, uključujući Belgiju, Italiju i Poljsku, tvrde da bi uvođenje gornjeg limita na cenu gasa zaštitilo njihove ekonomije od previsokih cena energenata.

Međutim, Austrija, Nemačka i Holandija strahuju da bi to moglo preusmeriti izvoz gasa ka drugim kupcima – na štetu evropskih zemalja i da dovede do poremećaja na tržištu energenata.

Neimenovani evropski diplomata potvrdio je Rojtersu da je Nemačka bila među zemljama koje se protive uvođenju limita, a nekoliko zvaničnika EU je navelo da su i neke zemlje – koje inačepodržavaju uvođenje ograničenja na gornju cenu gasa – nezadovoljne najnovijim tekstom te odluke.

– Svi moraju pokazati određenu fleksibilnost i biti spremni na neke kompromise – rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

Nastavak nesuglasica među zemljama EU oko uvođenja ove mere i nepostizanje dogovora nakon jučerašnjeg ministarskog sastanka znači da bi rasprava verovatno mogla da se nastavi u četvrtak na nivou šefova država članica EU, a potom bi se sledeće nedelje opet sastali ministri energetike da potvrde njihovu odluku.

(Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com