EU uvodi carinu i za pakete manje vrednosti …

Za sve pošiljke robe u vrednosti manjoj od 150 evra, a koje stižu kupcima na evropskom tržištu, uskoro bi mogle da se plaćaju carine.

Evropska komisija predložila je reformu carinske unije EU protekle nedelje, kojom je roba manje vrednosti od dosadašnjeg praga od 150 evra oslobođena carinskih dažbina.

Očekuje se da će novi, prilagođeni režim e-trgovine doneti dodatne carinske prihode u iznosu od milijardu evra godišnje.

U komentaru se navodi da su dosadašnja iskustva pokazala kako je izuzetno česta praksa bila da se za robu koja je ulazila u EU smanjuje vrednost, kako bi se izbeglo plaćanje carine. Prema novom predlogu, platforme koje se bave prodajom robe postaće ključni akteri u osiguravanju da roba koja se prodaje na internetu u EU ispunjava sve carinske obaveze.

Kako navodi „Jutarnji list”, ovo je značajan pomak od sadašnjeg carinskog sistema kojim se odgovornost stavlja na pojedinačne potrošače i prevoznike. Platforme, kao zvanični uvoznici, biće u obavezi da osiguraju plaćanje carina i PDV-a pri kupovini, tako da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama i neočekivanim troškovima pri preuzimanju paketa.

Najavljeno je i da će biti uprošćeno izračunavanje carinskih taksi za robu manje vrednosti koja stiže van EU, što će i platformama i carinskim organima pomoći da bolje obrade milijarde komada robe kupljene u e-trgovini koja svake godine ulazi u EU. Poverenik za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da ove izmene ne bi trebalo da utiču na rast potrošačkih cena. Kako je naglasio, to nije cilj jer će carine na male pakete biti niske, ali kako je njihov obim veliki očekuju se i veći prihodi za budžet.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com