Euribor ponovo porastao

Tekst objavljen: 28.10.2022 15:50        

Jučerašnjom odlukom Evropske centralne banke da podigne tri ključne kamatne stope za 75 baznih bodova uticalo je na skok euribora, kamatne stope po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac

Euribor ponovo porastao

Naime, tromesečni euribor koji je 26. oktobra bio na nivou od 1,578 odsto, sada iznosi 1,605 odsto, a šestomesečni, koji je bio 2,103 odsto, sada je 2,118 odsto.

Ovo će imati uticaj i na korisnike kredita u evrima u Srbiji, naročito na one koji otplaćuju stambene kredite, budući da su oni najskuplji i najduže se otplaćuju.

Skok euribora nije ništa neuobičajeno, budući da ova kamatna stopa reaguje na svaku odluku glavne evropske finansijske institucije da poveća ključne kamatne stope. Ipak, građanima možda i neće odmah skočiti rate, budući da to zavisi od toga da li su im ugovori o kreditima vezani za tromesečni ili šestomesečni nivo euribora, odnosno na koliko im se meseci formira iznos koji svakog meseca treba da uplate banci. Euribor je svoj istorijski maksimum dostigao 2008. godine, kada je iznosio oko pet odsto.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Posle istorijskog maksimuma euribor je počeo da pada, pa je ta stopa sedam godina bila „u minusu“, odnosno njena vrednost je bila negativna. Tek polovinom ove godine, vrednost euribora ponovo je postala pozitivna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com