Euroklil i Klistrim odobrili deblokadu dela imovine ruskog državnog depozitara, ali…

“Kratki rokovi, nejasne formulacije u dozvolama i složenost procedure deblokade ne ulivaju poverenje da su zapadni regulatori spremni da obezbede pravo ruskim investitorima da raspolažu svojom imovinom”, navodi se u saopštenju centralne banke, prenosi Raša tudej.

ekonomija, berza, trgovina, trgovanje, kapital, zaduzenje, stednja, budzet, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, kriza, recesija, bankrot, novac, dug, dugovanje, finansije, oporezivanje, pixabay

Ruski monetarni regulator je preporučio investitorima da sačekaju obaveštenja od njihovih brokera ili finansijskih organizacija kojima su poverili kastodi poslove o rezultatima procesa deblokade.

Brojnim ruskim bankama blokirana su sredstva u NSD-u zbog sankcija EU koje su protiv depozitara uvedene ranije ove godine.

Euroklir i Klistrim obustavili su transakcije po računima NSD-a 28. februara i blokirali ih 3. juna, nakon uključivanja ruskog depozitara na listu sankcija EU zbog sukoba u Ukrajini.

NSD je u septembru podneo zahtev ministarstvima finansija Belgije i Luksemburga za dobijanje opšte dozvole, tražeci oslobađanje sredstava. Ministarstva dve zemlje su prošle nedelje odobrila oslobađanje određenih zamrznutih sredstava i ekonomskih resursa koja pripadaju nesankcionisanim ruskim investitorima, dajući NSD-u opštu licencu.

Banka Rusije je ocenila da su šanse da zapadne zemlje vrate ruska sredstva ekstremno niske uprkos činjenici da su ona nezakonito zaplenjena, dodaje RT.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com