Evo kako povećati FOKUS i KONCENTRACIJU

Fokus i koncentracija su sve važniji, ali isto tako ih je i sve teže postići. Ovde je nekoliko saveta.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Fokus i koncentracija su teški. Posebno danas u tako glasnom svetu i sa stalnim ometanjima nije jednostavno ostati u potpunosti usredotočen. Upravo zato je važno da se izoštri um i da se pažnja može usmeriti na one stvari koje su bitne.

Blic preporučuje

Šta je fokus?

Stručnjaci često definišu fokus kao čin svesne koncentracije na nešto. Svesno se koncentrirati na nešto takođe znači da se ignorišu druge stvari. Selekcija ima ovde odlučujuću ulogu.

Fokus je ključ produktivnosti, jer kada se kaže “ne” svim drugim opcijama, otvara se mogućnost da se postigne ona jedna stvar koja je ostala.

Zašto se više ne možemo fokusirati

U današnje vreme ljudi nemaju problem s fokusiranjem već s donošenjem odluka. Mozak zdravog čovjeka uvek je sposoban usredotočiti se – tako dugo dok su uklonjene stvari koje nas ometaju. Ponekad situacija postaje tako hitna, da čovek jednostavno sedne i počinje rešavati stvari. Kada je hitno koncentracija odjednom postaje prisutna.

Umesto da se stvari rešavaju jedna za drugom, danas je nažalost multitasking postao vrlo popularan. To u prvom trenu zvuči sasvim dobro. Umesto rešavanja samo jednog zadatka, rešiću više zadataka istovremeno. Nažalost pogrešno je mišljenje da je vreme tako učinkovitije iskorišteno. Razlog za to je činjenica da mi, doduše, možemo istovremeno odraditi više zadataka, ali koncentrirati se možemo uvek samo na jedan zadatak. Kod multitaskinga koncentracija jednostavno skače s jedne stvari na drugu. Loše je to što se ta promena ne događa uvek glatko. Pogledamo li nakratko na svoj smartphone dok radimo nešto drugo treba nam npr. više od jedne minute da se koncentrirano vratimo na zadatak koji smo počeli raditi. Ako dakle svakih pet minuta proveravate svoje poruke i mailove, svakog sata izgubite dvanaest minuta.

Saveti za više fokusa

Našu tendenciju za multitasking možemo proceniti tako da merimo naš napredak. Često gubimo fokus, jer ne dobivamo povratnu informaciju. Mozak želi videti napredak koji smo postigli.

Nekada je to bilo jednostavno. Poljoprivrednik je s jednim pogledom video koji deo polja je već obradio s plugom. Na kompjuteru je taj napredak teško postići; sadržaji na ekranu se menjaju, ali ekran, sam po sebi, uvek ostaje isti.

Zato je vrlo važno meriti stvari, jer samo ono što se izmjeri može se i poboljšati. Merenje pritom ne pokazuje ono što mi jesmo, već pokazuje do koje točke smo stigli.

Merenje uopće ne mora biti komplicirano. Dovoljan je jedan X na kalendaru da označimo dan kada smo se koncentrirali da učinimo nešto. Cilj tada postaje jednostavan; ne prekidati, ili što je ređe moguće prekidati lanac.

Kako poboljšati koncentraciju

Postoji mnogo načina kako poboljšati vlastitu koncentraciju. Ovde je nekoliko ideja i potsticaja:

  • Bez ometanja
  • To je relativno razumljivo. Ostavite telefon u nekoj drugoj sobi ili ga isključite. E-mailovi se čitaju tek u podne i uklanja se sve što bi nam moglo odvući pažnju.
  • Glavni – »sidro-zadatak«
  • Odaberite svaki dan jedan zadatak koji je apsolutno najvažniji za taj dan. Naravno da možete imati i druge zadatke na svojoj listi, ali ovaj glavni zadatak je apsolutni »must« kojeg treba prvo rešiti. To sidro održat će strukturu ostatka dana.
  • Paziti na nivo energije
  • Jednostavnije je upravljati našim nivom energije nego našim vremenom. Određene aktivnosti koje zahtevaju našu punu pažnju trebamo provoditi u doba dana kada imamo najviše energije. Bolje upravljanje našim vremenom nije ono što će nas dovesti do cilja. Što nam koristi da imamo vremena, ali nemamo energije za obavljanje planiranog zadatka?

Bez obzira koje potsticaje koristite, važno je samo jedno: uvek kada nam je odvučena pažnja i kada se ne možemo koncentrisati važi samo jedno: vratiti koncentraciju na samo jednu jedinu stvar i to obaviti do kraja. U hitnim slučajevima to znači da moramo eliminisati smetnje. I to je početna činjenica od koje moramo krenuti.

(Vitalbo.hr/Manager.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com