Evo kako prepoznati i pobediti osećaj DA NISTE DOVOLJNO DOBRI

Imposter je sindrom odnosno unutarašnje iskustvo s kojim se danas često na kraći način opisuje osećaj sumnje u sebe i verovanje da je neko bolji od nas u bilo kom smislu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Šta je zapravo imposter sindrom i zašto osobe s ovim sindromom neretko imaju osećaj da su varalice iako poseduju znanje, talent i sposobnosti za rad i uspeh. Uz to, donosimo i savete kako pobediti ovaj sindrom i kako izaći iz njegovog kruga.

Blic preporučuje

Što je imposter sindrom?

Na engleskom jeziku reč „imposter“ znači „varalica“, a upravo tako se oseća osoba koja poseduje uverenje da nije dovoljno dobra iako joj njeni uspesi govore drugačije. Osobe koje imaju imposter sindrom sumnjaju u svoje sposobnosti i smatraju da konstantno trebaju raditi kako bi opravdale svoj uspeh i postigle više jer će ih inače „neko otkriti“ i videti „da su varalice“. Konstantnim radom ove osobe žele sakriti svoje nedostatke i osećaju da trebaju puno više raditi kako bi „zaslužile“ uloge za koje su se dugo trudile.

Uz to, osobe sa imposter sindromom često teže perfekcionizmu i ne veruju da zaslužuju uspeh koje su postigle iako iza sebe imaju velika dostignuća kojima se mogu pohvaliti i koja opravdavaju njihov težak rad. Ovi osećaji su neutemeljeni i mogu imati snažan učinak na osobu u njenom svakodnevnom životu i radu.

Kako pobediti imposter sindrom?

Od prepoznavanja vlastitih osećaja pa sve do pronalaska podrške, ovo su neki od korisnih saveta kako pobediti imposter sindrom.

Prihvatite taj osećaj

Jednom kada prepoznate da se osećate kao „imposter“ i podelite to s nekim, shvatite kako niste jedini koji se tako oseća. Također, deljenje osećaja pomaže u boljem razumevanju i smanjenju pritiska koji stvara ovaj sindrom.

Kreirajte svoju grupu ljudi

Vaši prijatelji, kolege, porodica ili neko treći može biti vaš sistem podrške jer u slučaju da osećate imposter sindrom, ne želite sve raditi sami. Vaša grupa ljudi može vam pomoći u podeli zadataka, može vam pokazati sve vaše vrline i možete biti podrška jedni drugima kad se osećate kao da niste dovoljno dobri.

Analizirajte svoje sumnje

Ako se trenutno nalazite u situaciji da sumnjate u svoje mogućnosti, upitajte se zašto se rodila ta sumnja. Je li zbog reči koje vam je netko udelio ili zbog greške i propusta koji ste imali ranije? Radije se oslonite na svoje uspehe i dostignuća koja su pravo merilo vaših sposobnosti te prepoznajte radi čega se uvek rađaju vaše sumnje u sebe kako biste iz tih osećaja mogli naučiti.

Pokušajte izbeći uspoređivanje s drugima

U svetu koji nam na dlanu predstavlja svačije savršenosti lako je videti vlastite mane. No, oduprite se konzumiranju idealiziranih slika te kreirajte svoju priču, svoj karakter i iskustva. Kada se upoređujemo umanjujemo svoje mogućnosti na svom specifičnom putu i nikada ne možemo znati kakav je život osobe s kojom se upoređujemo. Čak i kad se čini da neka druga osoba ima sve pod kontrolom, nikada ne možemo znati celu priču. Zato je važno verovati sebi i svojim sposobnostima i raditi na vlastitom unapređivanju umesto fokusiranja na sve stvari koje nam idu loše.

(Bonjour.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com