Evo koliko novca vas čeka od poslednjih isplata akcija državnih preduzeća

Tekst objavljen: 28.12.2022 14:45        

Po osnovu dividendi i besplatnih akcija građanima je do sada isplaćeno tačno 7.154 dinara, uključujući i najnoviju isplatu po osnovu akcija kompanija Telekom i NIS. Svi građani koji do sada nisu podizali ovaj novac, mogu jednim odlaskom u Poštu ili svoju banku i da dođu do novca

Evo koliko novca vas čeka od poslednjih isplata akcija državnih preduzeća

U periodu od 2010. do 2012. oko 2,2 miliona punoletnih građana Srbije dobilo je pravo na besplatne akcije tri kompanije NIS (po pet deonica), Aerodrom Nkola Tesla (jednu deonicu) i Telekom (31 deonicu). Ove kompanije u međuvremenu su akcionarima isplaćivale i dividendu, a ukupno ona sada iznosi tačno 7. 154 dinara. Pre neki dan Telekom je uplatio novih 220 dinara, a prethodno je i NIS za pet akcija u avgustu isplatio 150 dinara.

U tabeli ispred dat je pregled svih isplata dividende zaključno sa junom ove godine, bez najnovije dve isplate tokom avgusta i decembra ove godine koje smo pomenuli.

Kako do novca

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati jeste da ukoliko podignete novac od dividende ne gubite pravo na akcije. To praktično znači da po podizanju novca od dividende, ostajete vlasnici akcija, a po osnovu kojih i nadalje imate pravo na isplatu nove dividende, što kompanije praktikuju da rade svake godine.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice, gubite pravo i na dividendu, a ostajete i bez akcija.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi ovih dana vredi 676 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.380 dinara. Akcijom Aerodroma trguje se po ceni od 1.500 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com