EVO KOLIKO U OVOJ ZEMLJI TROŠE NA POKLONE Uprkos krizi, budžet smanjili za samo 20 evra

Prema podacima Privredne komore Beča, građani austrijske prestonice nisu odustali od kupovine poklona za Božić, iako je ceo svet pogodila kriza troškova.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Doduše, Bečlije ove godine više gledaju cene i pažljivije kupuju poklone.

Blic preporučuje

Aktuelna prosečna potrošnja na božićne poklone od oko 330 evra po kupcu je ispod potrošnje u predkriznoj 2019. godini, kada je svaki kupac u proseku izdvajao oko 350 evra. Ono što se najviše pazari u “poslednji čas” jesu knjige, kozmetika, nakit i stvari za domaćinstvo.

Takođe, veoma su popularni i vaučeri, i to za robu (32 odsto) i za usluge kao što su velnes, putovanja i karte za pozorište (29 odsto). Od prosečnih sedam poklona po kupcu, pet poklona se kupi u prodavnicama, a dva putem interneta.

Takođe, od 94 evra koje Bečlije potroše na onlajn kupovinu veliki deo novca odlazi u inostranstvo.

Iz Privredne komore Beča apeluju na građane da kupuju lokalno, jer obrt koji se napravi u toku božićnih kupovina osigurava 1.900 radnih mesta.

(Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com