Evo u koje doba dana najviše grešimo na poslu

Produktivnost zaposlenih opada tokom popodneva, prema nedavno objavljenoj studiji u naučnom časopisu PLOS ONE.

.

Foto: shutterstock

.

Tokom dve godine, istraživači su proučavali 800 zaposlenih koji rade u kancelariji, a ne kod kuće. Za razliku od drugih studija koje su ispitivale produktivnost radnika, ova se nije oslanjala na samoevaluaciju ili povratne informacije od šefova, prenosi Index.hr.

Umesto toga, istraživači su pratili metriku korišćenja računara kao što su brzina kucanja, aktivnost miša i greške pri kucanju.

Najviše grešaka u kucanju zabeleženo je u popodnevnim satima. Konkretno, došlo je do smanjenja aktivnosti računara i povećanja broja tipfelera u petak popodne.

– Naš nalaz je u skladu sa sličnim istraživanjem koje je pokazalo da broj zadataka koje zaposleni obavljaju opada u četvrtak i petak – rekao je za Science Daily Tehiun Roh, koautor studije i docent na odelenju za epidemiologiju na Teksaškom A&M univerzitetu.

Autori studije napominju da ovo istraživanje dodaje sve veći broj dokaza da bi radna mesta trebalo da omogućavaju veću fleksibilnost. Većina radnika, pokazuju ankete, pozdravila bi ovu promenu. Prema istraživanju Monster-a, 61% zaposlenih je reklo da bi radije radilo četiri dana u nedelji.

– Fleksibilno radno vreme, hibridni rad ili četvorodnevna radna nedelja mogu pomoći u ublažavanju negativnih efekata dugih radnih nedjelja i promovisanju boljeg blagostanja i produktivnosti zaposlenih – navode autori studije.

(Bankar.me/Index.hr)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com