Evo u šta Bil Gejts masovno ulaže novac: “Ovo je budućnost”

Multimilijarder Bill Gejts je u potkastu “Unconfuse me” ponovo govorio o onome što je nazvao skriveni uticaj mesa na okolinu. Tom prilikom izjavio je da veruje da je budućnost u biljnom mesu.

Evo u šta Bil Gejts ulaže novac: Ovo je budućnost

Foto: EPA, Google Earth, Shutterstock / RAS Srbija

Evo u šta Bil Gejts ulaže novac: Ovo je budućnost

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i đubriva.

Blic preporučuje

O uticaju poljoprivrede na životnu sredinu razgovarao je s muzičarem i režiserom Ahmirom Tompsonom, poznatim kao Kvestlov (Questlove), koji je takođe investirao u nekoliko startapova za proizvodnju hrane bazirane na biljkama.

Kvestlov je Gejtsu kazao da firma “Impossible” proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsedniku Baraku Obami. Istakao je da ga je osvojilo to što biljna hrana ima ukus pravog mesa.

Poljoprivredom se stvara 24 podsto od ukupne svetske emisije gasova sa efektom staklene bašte. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je reč o emisijama metana iz stoke i đubriva.

Kako Bil Gejts voli da napomene, oko 24 odsto ukupne svetske emisije gasova potiče od stoke i đubriva

Foto: Shutterstock / Ringier

Kako Bil Gejts voli da napomene, oko 24 odsto ukupne svetske emisije gasova potiče od stoke i đubriva

Najviše gasova, među kojima je metan, nastaje tokom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnom nivou se oslobađa 50 kilograma štetnih gasova iz 99 grama govedine. Gejts je 2018. napisao: “Da je stoka država, bila bi treća po emisiji gasova staklene bašte”.

Gejts opsednut sintetičkim mesom

U knjizi iz 2021. “Kako izbeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)” je napisao da će efikasna borba protiv klimatskih promena podrazumevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stoprocentnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će ukus ovog mesa biti sve bolji.

Bil Gejts tvrdi da će sa vremenom ukus sintetičkog, tj. biljnog, mesa biti sve bolji

Foto: shutterstock

Bil Gejts tvrdi da će sa vremenom ukus sintetičkog, tj. biljnog, mesa biti sve bolji

Biljno meso čini mali deo ukupnog tržišta mesa. Gejts je svestan da će ljude biti teško uveriti da prestanu da jedu pravo meso. Jedan od razloga zašto je to tako jeste što je biljno mesto skuplje.

Zato kroz svoju fondaciju podržava startapove za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa.

(Biznisinfo.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com