Evro izjednačen s dolarom

Pažnja investitora usredsređena je takođe na kriptovalute koje su se stabilizovale posle jučerašnjeg oštrog pada, kada je nervoza vezana za stabilnost kursa tokena FTX izazvala navalu povlačenja, dok na kraju nije objavljen spasilački dogovor prema kojem će berza Bajnens preuzeti FTX.

euro

Evro beleži danas neznatno kretanje i trguje se na nivou od 1,0066 dolara, nakon što je noćas dostigao 1,0096 dolara, najviši nivo od 13. septembra, izveštava Rojters.

Dolar je oslabio prema japanskoj valuti na 145,17 jena na azijskom trgovanju, što je njegov najslabiji kurs u odnosu na jen ovog meseca, a takođe je pao prema švajcarskom franku na 0,9823 franaka, na petonedeljni minimum.

Američka valuta je u poslednjih nedelju dana bila pod pritiskom slabljenja zbog opklada trižšnih subjekata da će FED ublažiti podizanje ključne kamate, te da će Kina olabaviti kovid mere kako bi podstakla privrednu aktivnost.

Dolarski indeks, koji je na putu da zabeleži najbolju godinu u poslednjih skoro četiri decenije, u dosadašnjem toku ove nedelje je potonuo za oko 1,0 odsto prema korpi rivala, a danas se kreće na nivou od 109,68 poena.

Britanska funta se stabilizovala na 1,1540 dolara, dok su australijski i novozelandski dolar ojačali prema američkom rivalu tokom noći dostižući višenedeljne maksimume nakon čega su se tokom azijske sesije blago spustili sa tih nivoa.

Berze kriptovaluta, na kojima je u poslednjih par dana bilo burno, pokušavaju da se stabilizuju danas posle objave plana kripto berze Bajnens o spasavanju i kupovini rivalske FTX krupto platforme. Snažno povlačenje sredstava uzdrmalo je vrednost FTX tokena, koji je u utorak bio u slobodnom padu. Bitkoin je takođe juče dotakao dvogodišnji minimum od 17,1141 dolara.

Najstarija kriptovaluta na svetu, bitkoin, blago se oporavila danas na nešto iznad 18.000 dolara, dok je FTX pao za dodatnih 20 posto, navodi britanska agencija.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com