Evro se oporavlja, dolar posustaje

Australijski dolar je oštro pao prema američkom dolaru nakon što je centralna banka te zemlje iznenadila tržišta odlukom o manjem povećanju ključne kamate nego što se očekivalo.

dolar, novcanica, novac

Australijski dolar je potonuo u jednom trenutku tokom trgovinske sesije za čak 0,97 posto prema američkom parnjaku, a prema poslednjim raspoloživim podacima trguje se na nivou od 0,6482 USD, odnosno u padu za 0,5 procenata, izveštava Rojters.

Centralna banka Australije je saopštila da je odlučila da uspori tempo pooštravanja monetarne politike, jer je kamata na gotovinske pozajmice značajno porasla u kratkom vremenskom periodu, ali je ostavila otvorena vrata za dalje podizanje referentne stope.

Evro se kretao jutros blizu najvišeg nivoa od 22. septembra, pri čemu je ojačao za 0,15 procenata na 0,9838 američkih dolara.

Funta je takođe porasla za 0,08 odsto na 1,1333 dolara, nakon što je na otvaranju trgovanja dostigla nivo od 1,13435 dolara, na kojem je bila i 22. septembra, dan pre nego što je nova vlada uzburkala tržišta svojim predlogom mini-budžeta kojim se predviđalo veliko smanjenje poreza koje bi se finansiralo povećanjem zaduživanja države.

Britanska premijerka Liz Tras je, pod pritiskom poslanika iz vlastite Konzervativne stranke, odustala juče od tog plana.

Dolar je izgubio izvesnu podršku prema konkurentima usled pada prinosa na američke državne obveznice tokom noći, nakon što su domaći ekonomski podaci pokazali usporavanje proizvodnje, što ukazuje na to da proizvođači već osećaju uticaj agresivnog povećanja kamate Federalnih rezervi (FED).

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, iznosio je jutros 111,55 poena, što je blizu minimuma od 111,46 bodova koji je poslednji put viđen 23. septembra. Indeks dolara je prošle srede skočio na najviši nivo u poslednjih 20 godina od 114,78 poena.

Istraživanje američkog Instituta za upravljanje nabavkama (ISM), koje je objavljeno sinoć, pokazuje da je proizvodna aktivnost u SAD bila u septembru najsporija u skoro dve i po godine usled pada novih porudžbina.

Prema japanskom jenu, dolar je ojačao za 0,14 posto na 144,77 jena, što je ispod nivoa od 145 jena na koji je nakratko skočio u ponedeljak, prvi put od 22. septembra kada su japanske vlasti intervenisale na deviznom tržištu kako bi podržale domaću valutu.

Japanski ministar finansija Šunići Suzuki ponovio je juče da su vlasti spremne na “odlučne” korake na deviznom tržištu ukoliko se “oštro i jednostrano” negativno kretanje jena nastavi.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com