EVROPA JE PALA NA PRVOM TESTU UŠTEDE ENERGIJE Potražnja za gasom u Nemačkoj sada je 14,5 odsto veća od petogodišnjeg proseka

Da je Evropa učenik, prošle nedelje je imala test iz predmeta štednje energije. Ona nije dobila prolaznu ocenu, i to ne sluti dobro za mnogo teže testove koji će doći u januaru, piše u autorskom tekstu za Blumberg, Havier Bias.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Gas

Foto: Shutterstock / Ringier

Gas

Uprkos snažnom uvozu tečnog prirodnog gasa koji bi trebalo da zameni ruske isporuke, Evropa mora da smanji potrošnju gasa ako želi da preživi zimu. Dodatne isporuke neće biti dovoljne.

Tačan iznos varira od zemlje do zemlje, ali u proseku Evropska komisija je predložila smanjenje potražnje za 10-15 odsto. Nemačka i još nekoliko nacija, koje su se u prošlosti značajno oslanjale na ruski gas, treba da smanje potrošnju još više, za čak 20 odsto. Pošto su ovi ciljevi uštede fiksni, toplija zima bi znatno olakšala očuvanje, a hladnija mnogo teže. Ali bez obzira na to koliko je zima oštra, Evropa treba da troši manje gasa nego 2021. i koliko je bila u proseku u poslednjih pet godina.

Dosadašnje visoke cene podsticale su industrijske firme da smanje potrošnju. U nekim slučajevima, posebno u hemijskom sektoru, neke kompanije su jednostavno zatvorile proizvodnju. Kao rezultat toga, potražnja za gasom širom Evrope je čak 20% ispod normalne. Potražnja za gasom u domaćinstvima i malim preduzećima, koja u Nemačkoj čini oko 40% potrošnje u zemlji, veoma je sezonska, a najveći deo je koncentrisan tokom otprilike 25 nedelja grejne sezone, od oko 15. oktobra do oko 15. marta.

Do sada, nismo znali kako će domaćinstva reagovati, iako se pretpostavljalo da će javne poruke o potrebi štednje energije, uz veće maloprodajne cene, destimulisati potrošnju.

Realnost?

Kako je prva jesenja hladnoća pogodila kontinent, nemačka domaćinstva i male firme, opšte poznate kao privatni sektor, povećale su potražnju za gasom za 14,5% iznad petogodišnjeg proseka. Klaus Miler, nemački zvaničnik zadužen za nadgledanje gasne mreže, nazvao je te brojke „otrežnjujućim“. Naravno, bilo je hladno: srednje temperature u severozapadnoj Evropi pale su ispod 30-godišnjeg proseka. Srednja temperatura u četvrtak bila je samo 10,5 Celzijusa, što je cifra koja je prošle godine dostignuta tek sredinom oktobra, prema podacima Blumberga.

Foto: Bloomberg / screenshot

Pa ipak, kao što je Miler ispravno rekao, „gas se mora štedeti, čak i ako postane još hladnije“. Evropi je očajnički potrebna topla zima, ali ne može da računa na blagu sezonu sličnu prošlogodišnjoj. Regionu se može posrećiti, ali će biti u ozbiljnim problemima ako to ne učini. Čak bi i prosečna zima bila problematična. Šta je u pitanju? „Bez značajnih ušteda i u privatnom sektoru biće teško izbeći nestašicu gasa zimi“, kaže Miler.

U poslednje četiri nedelje, evropske vlade su intervenisale kako bi ograničile račune za komunalne usluge, obuzdavajući uticaj na cene, ali nisu udvostručile svoje javne poruke o štednji. Porodice i mala preduzeća su ranije čula da će „cene biti visoke i morate da uštedite gas“.

Sada čuju „Vlada vam ograničava račun, zato se radujte“. To je pogrešna beleška. Potražnja za gasom veća je nego što se očekivalo i trebalo bi da bude poziv na buđenje evropskim kreatorima politike. Tržište gasa, koje radi od 1. oktobra do 30. septembra, u subotu je ušlo u novu godinu, obeležavajući dolazak zime. Vreme je da se udvostruče javne kampanje za uštedu energije konkretnim primerima šta ljudi moraju da rade. Reći parovima da se tuširaju zajedno, kao što je nedavno predložio jedan švajcarski ministar, slatko je, ali neozbiljno. Fokus treba da bude na spuštanju termostata i temperature protoka vode u gasnim kotlovima.

I podsticanje prelaska sa gasa na naftu gde god je to moguće. Prognoza za ovu nedelju ukazuje na povratak toplijeg vremena. Ali trenutni izgledi Evropskog centra za srednjoročnu vremensku prognozu sugerišu da bi oktobar, u celini, bio u velikoj meri u skladu sa 30-godišnjim prosekom. Do 25. oktobra, srednje temperature na severozapadu obično padaju ispod 10 stepeni Celzijusa, povećavajući potrošnju grejanja. Dakle, Evropa ima samo nekoliko dragocenih dana do tada da prenese poruku o uštedi gasa. Ne želi da padne na sledećem ispitu.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com