“Evropo, shvati ozbiljno – naoružaj se”

Evropa mora da poveća izdvajanja za odbranu.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Anelo

Ilustracija: Shutterstock/Anelo

Evropa nije spremna za rat sa Rusijom ili rizik da bi bivši američki predsednik Donald Tramp, ukoliko se vrati u Belu kuću, mogao da povuče SAD iz NATO-a i zbog toga mora da poveća potrošnju za odbranu, smatra izvršni direktor Erbasa Gijom Fori.

Fori, izvršni direktor najveće evropske kompanije za vazduhoplovstvo i odbranu, rekao je za Gardijan da je sada “odlučujući trenutak” da se unapredi odbrambena industrija kontinenta, nakon što je sukob Rusije i Ukrajine doveo do rata na granicama zapadne Evrope.

Fori je ocenio da su se evropske nacije do sada previše oslanjale na SAD kada je reč o nabavci oružja i vojne opreme i da zbog toga nisu razvile odgovarajuće kapacitete u ključnim oblastima odbrane.

Fori je rekao da bi Evropa trebalo ozbiljno da shvati Trampova upozorenja da bi SAD mogle da istupe iz NATO-a i da se pripremi za takav scenario.

Izvršni direktor Erbasa pozvao je Evropu i Veliku Britaniju da udruže napore i spoje rivalske programe borbenih aviona.

Erbas proizvodi vojnu opremu i polovinu komercijalnih aviona na globalnom nivou.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je poručio zemljama NATO-a da rizikuju da izazovu nuklearni sukob ako pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini, podseća Gardijan i dodaje da je to bio Putinov odgovor na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne isključuje mogućnost da u budućnosti evropske zemlje pošalju svoje trupe u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com