“EVROZONA NEĆE POTONUTI U DUBOKU RECESIJU” Ekonomski stručnjaci: Očekuje se smanjenje proizvodnje, ali pad će biti umereniji nego što se strahovalo

Većina prognostičara očekuje smanjenje proizvodnje u evrozoni u idućim kvartalima, ali pad će biti umereniji nego što se strahovalo.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP

– Verovatnoća da će evrozona pasti u duboku recesiju ove zime se smanjuje – objavio je The Financial Times nakon što je kontaktirao niz ekonomskih analitičara. Poboljšanju izgleda evrozone pomoglo je nekoliko činilaca, s jedne strane veća fiskalna potpora vlada, a s druge niže cene plina i blaga jesen. Posebno se naglašava da je ovaj oktobar jedan od najtoplijih zabeženih koji je smanjio potrošnju energije domaćinstava i fabrika što je omogućilo da skladišta gasa ostanu na rekordnim nivoima popunjenosti. Čime je ublažen rizik redukcija tog energenta tokom zimskih meseci.

Blic preporučuje

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je da će kamatne stope možda doseći nivoe koji ograničavaju ekonomski rast kako bi se smirila inflacija koja je peterostruko i više premašila službeni cilj. U evrozoni je porasla s 9,9 odsto u septembru na 10,6 odsto u oktobru, objavio je Eurostat. Lagard je u petak rekla da je “rizik od recesije” povećan, ali da pad sam po sebi neće biti dovoljan da ukroti rastuće cene.

Popunjena skladišta

Premda su nemačka skladišta gasa već gotovo 100 odsto puna, udruženje za skladištenje INES kaže da je moguće još skladištiti pre nego što vreme postane hladnije.

– U optimalnim uslovima sasvim je moguće da skladišta gasa dostignu nivo popunjenosti veću od 100 odsto – rekao je izvršni direktor Initiative Energien Speichern (INES), Sebastian Bleschke. Činioci poput temperature, ogrevne vrednosti ili pritiska uzvodne gasovodne mreže utiču na to koliko se gasa može sačuvati.

Foto: AP/ Emilio Morenatti / Tanjug/AP

No, kako prenosi Rojters, energetske kompanije trguju financijskim izveštajima, što predstavlja rizik za stabilnost financijskog sisteme evrozone, a posledice bi mogli trpeti i distributeri energije, upozorila je u sredu Evropska centralna banka (ECB). Energetske kompanije kupuju i prodaju naftu, gas i struju, ali i trguju financijskim izveštajima, poput opcija za kupovinu ili prodaju gasa po fiksnoj ceni u idućim mesecima. Upravo je ta njihova trgovina pogoršala energetsku krizu, napominje Rojters.

Većina prognostičara, piše FT, i dalje očekuje smanjenje proizvodnje u evrozoni u narednim kvartalima, ali pad će biti umereniji nego što se pre strahovalo.

Dobra vest je stigla iz Nemačke ove sedmice. Raspoloženje ulagača u Nemačkoj osetno je poboljšano u novembru, poduprto nadom da će inflacija oslabiti u idućim mesecima, pokazali su rezultati istraživanja instituta ZEW.

Zima 2024. preti

ZEW-ov indeks privredne klime porastao je u decembru za 22,5 bodova u odnosu na oktobru, na minus 36,7 bodova. Vrednost indeksa najviša je od juna kada je iznosio minus 28 bodova

Foto: shutterstock

Nažalost, ne dođe li do promena okolnosti, dakle smirivanja rata u Ukrajini, eurozona, pa i cela EU mogle bi se naći pred ozbiljnijim izazovima sledeće zime jer će se inflacija nastaviti, a nije sigurno hoće li se moći popuniti skladišta gasom kao ove godine.

(Jutarnji list)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com