FED podigao kamatu za 0,5 posto na najviši nivo u poslednjih 15 godina

U skladu sa tržišnim očekivanjima, Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) izglasao je povecanje stope na prekonocne pozajmice za pola procentnog poena na raspon između 4,25 i 4,5 posto, izveštava CNBC.

ilustracija, kamate

S ovim povecanjm je prekinut niz od četiri uzastopna podizanja ključne kamate za po tri četvrtine poena, što su bili najagresivniji politički potezi od ranih 1980-ih.

Zvaničnici FED-a su nagovestili da očekuju da ce kamate ostati povišene tokom naredne godine, i da neće biti smanjenja do 2024.

Procenjena terminalna stopa, ili kota na kojoj zvaničnici očekuju da ce prekinuti povecanje kamate, iznosi 5,1 odsto, prema FOMC-ovom tačkastom grafikonu očekivanja pojedinačnih članova tog tela. Predsednik FED-a DŽerom Pauel rekao je na konferenciji za novinare da je važno da se nastavi borba protiv inflacije kako se očekivanja u pogledu daljeg rasta cena ne bi ukorenila.

Do sada pristigli podaci o inflaciji za oktobar i novembar pokazuju dobrodošlo smanjenje mesečnog tempa rasta cena. Ali, bice potrebno znatno više dokaza da bismo se uverili da je inflacija na trajnom silaznom putu, rekao je Pauel.

FOMC je takođe smanjio svoje prognoze rasta američke privrede za 2023. godinu, pri čemu sada očekuje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,5 posto. Procena BDP-a za ovu godinu takođe je 0,5 procenata.

U septembarskim projekcijama, FOMC je predviđao rast od 0,2 odsto ove godine i od 1,2 procenta sledece. Komitet je takođe podigao medijan prognozu bazne inflacije na 4,8 odsto za 2022. godinu, što je za 0,3 procentna poena više u odnosu na septembarsku procenu.

Članovi FOMC-a su istovremeno neznatno snizili izglede kretanja stope nezaposlenosti za ovu godinu i malo je povecali za naredne godine, prenosi CNBC.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com