FOXCONN OČEKUJE NASTAVAK PROIZVODNJE I pored kovid restrikcija i tenzija sa zaposlenima kompanija očekuje stabilizaciju poslovanja

Dobavljač Apple-a Foxconn očekuje da će njegova fabrika u ŽengŽou u Kini, pogođena korona virusom, nastaviti punu proizvodnju krajem decembra do početka januara, rekao je danas izvor blizak kompaniji. Fabrika u ŽengŽou bori se sa strogim restrikcijama zbog koronavirusa, što je potstaknulo nezadovoljstvo radnika zbog uslova u fabrici.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: AlmondYue / shutterstock

Proizvodnja Apple-ovih uređaja zaustavljena je uoči božićnih i januarskih praznika, a mnogi su radnici bili prisiljeni u samoizolaciju kako bi se borili protiv širenja virusa ili napustili fabriku.

Blic preporučuje

Foxconn je mogao uticati na više od 30 posto svoje proizvodnje u novembru u Žengžou nakon nemira u novembru, u kojima su se radnici sukobili sa pripadnicima obezbeđenja, izvestila je britanska agencija prošli mesec pozivajući se na izvor upoznat s tim pitanjem.

Analitičari kažu da Foxconn sklapa oko 70 odsto iPhone-a, a fabrika u Žengžou proizvodi većinu premium modela, uključujući iPhone 14 Pro.

Foto: ANDY WONG / Tanjug/AP

“Kapacitet se sada postepeno obnavlja novim osobljem”, rekla je osoba koja je upoznata s tim pitanjem.

Prema izvoru, koji nije želeo biti imenovan, Foxconn i lokalna vlast naporno rade na zapošljavanju, ali ostaje dosta neizvesnosti.

Izvor je takođe naveo moguće strahove koje bi neki radnici mogli imati u vezi s radom za kompaniju nakon što su fabriku prošlog meseca pogodili protesti koji su ponekad postali nasilni.

Drugi Foxconnov izvor upoznat s tim rekao je da se kompanija nada da će nastaviti s punom proizvodnjom “što je pre moguće”, ali nije mogao dati vremenski okvir.

“Situacija se stabilizovana”, rekla je osoba, misleći na proteste i vladino ublažavanje ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.

Tajvanska kompanija je prošli mesec rekla da očekuje blagi pad prihoda u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu.

(Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com