G7: Rusija da ostane u Crnomorskoj inicijativi za žito

Oni su rekli da odlučno podržavaju proširenje sporazuma o nesmetanom transportu žita preko Crnog mora čime bi bile umanjene svetske cene hrane, prenosi Tas s.

g7

Dodaju i da se ubrzava i rad na nabavci đubriva do najugroženijih.

Visoke diplomate G7 obavezale su se i da će “promovisati održivije, otpornije i inkluzivne prehrambene sisteme na globalnom nivou i pozivaju grupu G20 da podrži njihove napore.”

“Osuđujemo pokušaje Rusije da iskoristi energiju i

izvoz hrane kao oruđe geopolitičke prinude”, navodi se u saopštenju.

O’Brajen: G7 od 5. 12. spremna da ograniči cene ruske nafte

Države članice G7 imaće spremne sve operativne detalje o ograničenju cene ruske sirove nafte iz mora do 5. decembra kada ta mera treba da počne da se primenjuje, iako mnogi detalji tek treba da budu rešeni, izjavio je danas ambasador DŽejms O’Brajen iz Stejt departmenta, koji vodi koordinaciju sankcija Rusiji.

U razgovoru sa novinarima tokom posete Briselu O’Brajen je rekao da su u toku tehnički razgovori o pitanjima cena i upravljanja gornjom granicom, ali je odbio da ulazi u detalje, preneo je Rojters.

“Ključni datum je 5. decembar. Mislim da se o ograničenju cena razgovaralo dovoljno dugo da učesnici na tržištu shvate da će početi da se primenjuje i da iznesu stavove kako da se to na najbolji način primeni”, istakao je O’Brajen.

Ograničenje cena, koje podržavaju SAD, Japan, Britanija, Kanada i Evropska unija, neće dozvoliti brodskim i osiguravajućim kompanijama da pružaju usluge za tankere koji prevoze rusku naftu osim ako se nafta ne proda po utvrđenoj ceni ili ispod nje.

Maksimalna cena, koju tek treba da odredi G7, treba da bude malo iznad ruskih proizvodnih troškova kako bi se ograničili prihodi Moskve od prodaje nafte i smanjila njena sposobnost da finansira napad na Ukrajinu.

O’Brajen je rekao da će ceo paket biti spreman na vreme.

“Sigurno će biti spreman do 5. decembra, pozabavićemo se tim pitanjima”, naglasio je on.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com