GARAŽA U BEOGRADU PRODATA ZA 55.000 EVRA Na svaki treći stan proda se jedno garažno mesto

Cene garaža u Beogradu su eksploridare prethodnih meseci, a pre nekoliko dana je oboren rekord. Procenitelj Milić Đoković izjavio je da u glavnom gradu garažno mesto prodato za oko 55.500 evra!

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Đoković je rekao da će transkacija koja je obavljena biti evidentirana kroz najnoviji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda, koji će biti objavljen početkom sledeće godine. Na osnovu polugodišnjeg izveštaja RGZ, najviše do sada postignuta cena bila je za garaže na Kopaoniku i Beogradu na vodi od 48.000 evra.

– Prodato je garažno mesto površine 14 kvadrata, na Novom Beogradu, u Ulici Milentija Popovića, a postignuta je cena od oko 3.965 evra po kvadratu”, rekao je Đoković za Euronews Srbija.

On je istakao da je u prestonici sve izraženiji problem parkiranja i da je u pojedinim delovima grada gotovo nemoguće naći slobodno parking mesto, zbog čega svaki kupac prilikom kupovine nekretnine prvo razmatra dostupnost garažnog mesta.

– Infrastruktura na žalost ne prati gradnju u smislu parkiranja. Veliki je problem za parkiranje u svim većim gradovima. Više se isplati kupiti garažno mesto, nego ga iznajmljivati, ali ni to nije lako pronaći. Ljudi koji imaju novca, ali nedovoljno za stan, kupe garažu i izdaju je za minimum 70 evra. Uloženo im se tako vraća za petnaestak godina. To mnogi vide kao dobro rešenje, jer se samo uzima kirija, odnosno nema troškova renoviranja, brige o stolariji ili pločicama niti amortizacije, kao kod stana ili kuće koji se izdaju, kaže Đoković.

Milić Đoković

Foto: Prva televizija / screenshot

Milić Đoković

Potražnja za svim vrstama nekretnina raste od početka godine, a najveći trend rasta zabeležen je kod garažnog prostora. U agencijama za nekretnine kažu da je garažni prostor postao gotovo presudna stavka kod odluke o kupovini stana i da se nekretnine u zgradama koje ga nemaju teže prodaju. S druge strane, raste tražnja zbog kupaca koji žele da investiraju u ovu vrstu nekretnina, da bi ih izdavali, jer mesečna kirija košta i od 50, pa do 200 evra, u zavisnosti od lokacije.

U poređenju sa prvom polovinom prošle godine, za prvih šest meseci ove godine prodato je za 22 odsto više garažnih mesta, ali je obim novčanih sredstava porastao skoro za 59 odsto, što ukazuje da za kupovinu prostora za parkiranje svojih četvorotočkaša vlasnici sada moraju da izdvoje mnogo više novca. Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), pre tri godine je na svakih pet stanova u Srbiji prodata po jedna garaža, dok je na osnovu podataka za prvu polovinu ove godine svaki treći stan kupljen sa garažom.

Foto: Beoinfo / Tanjug

Garažno mesto u proseku košta 15.000 evra

Od januara do juna je prodato 25.775 stanova, a prometovano je 8.451 garažnih prostora. Rast prometa garažnog prostora još bolje oslikavaju uporedni podaci iz prvog polugodišta 2019. godine, kada je prodato 3.833 garažna prostora, što znači da je broj kupoprodaja više nego udvostručen u odnosu na pre tri godine.

Garažno mesto se u proseku u Beogradu može kupiti za oko 15.000 evra, mada lokacija zgrade diktira konačnu cenu. Na Savskom vencu gotovo da ne može da se dobije za manje od 20.000 evra. Prema podacima RGZ, čak 90 odsto garažnih prostora u ovoj beogradskoj opštini prodato je po ceni koja je bila u rasponu od 20.000 do 26.000 evra. Na Starom gradu su najčešće cene od 19.000 do 30.000 evra i u tom rasponu se proda oko 75 odsto nekretnina ovog tipa, ali je najskuplja u prvoj polovini godine prodata za 37.000 evra.

U prvom polugodištu 2022. godine, ukupno je na teritoriji Srbije prometovano 8.451 garažni prostor od čega je 6.196 garažnih mesta, 755 garažnih prostorija i 1.500 parking mesta van objekta. Kada je reč o udelu u ukupnom broju kupoprodaja garažnih prostora, najveći udeo od 56 odsto, odnosno svaka druga garaža je prodata u Beogradu. Cene garažnih mesta na teritoriji Srbije u prvoj polovini ove gdoine kretale su se od minimalnih 300 evra u Boljevcu do 48.000 evra na Kopaoniku, a tolika cena je postignuta i u Beogradu na vodi.

Foto: RAS Srbija

Kada su u pitanju ostali gradovi, najviše cene posle Beograda su u Čajetini, odnosno na Zlatiboru, gde je najskuplji garažni prostor prodat za 21.500 evra. U Nišu su se garažna mesta prodavala u rasponu od 500 do 15.000 evra, u Kragujevcu 1.200 do 12.000 evra, dok je najviše prodatih garažnih prostora u Novom Sadu plaćeno od 8.000 do 18.000 evra, a za najskuplji je novi vlasnik izdvojio 31.000 evra.

(Izvor: Euronews)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com