GAS SKUPLJI 11 ODSTO, STRUJA OKO 10 Od Nove godine po opštinama i veći porez na imovinu: Viša i cene registracije

Poslednjih nekoliko dana, kako je potvrđeno iz više zvaničnih izvora, neposredno pre ili posle Nove godine, u Srbiji će i pored tvrdoglavo visoke inflacije, poskupeti struja, gas, porez na imovinu i registracija vozila. Tako će gas od 1. januara biti 11 odsto skuplji, struja oko 10, porez na imovinu najviše 5 odsto, a registracija, pored poskupljenja koje nas čeka 1. decembra, rašće i zbog najave poskupljenja polisa osiguranja od autoodgovornosti.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Struja

Nakon niza najava i preporuka da se koriguju cene električne energije u Srbiji, od predsednika Vučića, preko MMF-a, i na kraju same resorne ministarke, struja će od nove godine u Srbiji ipak poskupeti.

Ministarska rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, nedavno je potvrdila domaćim medijima ranije spekulacije da će cena struje morati da se koriguje, tj. da će porasti za oko 10 odsto.

Prema gruboj računici, to će prosečnom domaćinstvu povećati račun za oko 300 dinara. Dakle, ovo uvećanje cena električne energije za građane i privredu doći će na naplatu sa februarskim računima.

Gas

Vršilac dužnosti direktora Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da po računici tog preduzeća gas bi trebalo da poskupi 11 odsto i to od 1. januara.

– Prema internoj računici Srbijagasa taj energent bi u Srbiji trebalo da poskupi 11 odsto i to bi važilo od 1. januara 2023. godine. To će i dalje biti skoro najniža cena u Evropi koju bi i dalje subvencionisala država, rekao je Bajatović za domaće medije.

Dodao je da je to poskupljenje potrebno da bi Srbijagas bio likvidan i da bi mogao da dobija kredite, a neophodno je i zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će tražiti poskupljenje i gasa i struje.

Dušan Bajatović

Foto: Oliver Bunić, Tanjug/ Nenad Mihajlović, Shutterstock / RAS Srbija

Dušan Bajatović

Registracija

Vlada Srbije je na sednici održanoj sredinom prošle nedelje donela odluku o najvišim iznosima lokalnih komunalnih taksi za vozila, te će registracija prva poskupeti na ovoj listi. Od 1. decembra takse za putnička vozila će iznositi od 710 do 7.110 dinara. Tako će vozači zbog ove odluke plaćati od 130 do 1.300 dinara više svoju registraciju.

Sa druge strane, prošle nedelje su se oglasili i osiguravači, koji su najavili i poskupljenje polise osiguranja od autoodgovornosti, oko čijeg se poskupljenja u avgustu ove godine digla prašina.

– Poslednje poskupljenje bilo je 2014. godine. Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat infalcije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji, skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju, ali ovog puta biće u adekvatnoj komunikaciji sa NBS, istakao je, na otvaranju Srpskih dana osiguranja na Zlatiboru, Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović ne navodeći potencijalni iznos povećanja.

.

Foto: Đorđe Kojadinović, Shutterstock / Ringier

.

Porez na imovinu

Krajem oktobra, odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su dopune odluke o visini stope poreza na imovinu kojima je propisano da porez na imovinu fizičkih lica za sledeću godinu može biti uvećan najviše pet odsto u odnosu na obavezu iz ove godine.

Pri tome, kako je predviđeno, građani kojima su cene nepokretnosti za 2023. godinu smanjene, dobiće manji iznos poreza u odnosu na prethodnu godinu.

Između ostalog, usvojena je i izmena odluke o lokalnim administrativnim taksama koje su, kako je rečeno, usklađene sa indeksom rasta cena na malo od 11,9 odsto.

(Izvor: Tanjug, Blic Biznis, RTS)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com