Gde kompanije gube kandidate? Istraživanje pokazalo šta poslodavci rade pogrešno još u toku regrutacije

Dugogodišnji trend negodovanja poslodavaca zbog nedostatka povratnih informacija o ishodu selekcije, koji je do 2020. godine pokazivao poboljšanje u poslednje tri godine ponovo je aktuelan, s obzirom na to da čak 88% ispitanih kandidata nije dobilo povratne informacije, dodeljujući ovom segmentu nisku prosečnu ocenu 2.

Gde kompanije gube kandidate?

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Gde kompanije gube kandidate?

Ova ocena dobijena je nakon sprovedenog istraživanja portala Poslovi Infostud, pod nazivom “Oceni put do posla” koje je imalo za cilj dobijanje ocena kandidata u vezi sa procesom selekcije i regrutacije na oglasima za posao na kojima su aplicirali tokom protekle godine. Kandidati su ocenjivali ključne aspekte, uključujući zakazivanje intervjua, kvalitet informacija o radnom mestu, brzinu završetka selekcije, kao i obaveštenje o ishodu konkursa.

Ukupno 20.303 kandidata je iznelo svoje mišljenje u vezi sa 26.856 konkursa koje su objavili 7.727 poslodavaca pojedinačno.

Navedeno istraživanje ukazuje na zabrinjavajući trend, sugerišući da poslodavci zanemaruju utisak koji ostavljaju na kandidate. Kao rezultat toga, 70% kandidata je izjavilo da će izbegavati ponovno prijavljivanje u tim kompanijama, dok čak 75% ne bi preporučilo istu kompaniju svojim bliskim osobama.

U 2023. godini, kompanije su posebno visoko ocenjene u segmentu zakazivanja testova/intervjua, ostvarujući prosečnu ocenu 4. Ostali ključni aspekti procesa selekcije, poput informacija o radnom mestu (opis posla, dužnosti, radni uslovi…) ocenjeni su sa 3.7, dok je brzina završetka procesa selekcije dobila ocenu 3.6.

(Infostud)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com