GLOBALNA POTRAŽNJA ZA ROBOM OPADA Brodarski gigant upozorava: “Tamni oblaci su na horizontu”

Porast cena isporuke od početka pandemije bio je ogromna blagodat za Maersk. Ali danski brodski gigant upozorava da će njegovo poslovanje uskoro morati da preživi teža vremena.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: David Goldman / Tanjug/AP

Kompanija je u sredu saopštila da se očekuje da će globalna recesija smanjiti potražnju za kontejnerima za između 2 odsto i 4 odsto u 2022. godini, uz „mnogo tamnih oblaka na horizontu“.

Blic preporučuje

Akcije Maerska, koje se doživljavaju kao barometar zdravlja privrede zbog izloženosti kompanije kretanju robe širom sveta, pale su za skoro 6 odsto. Akcije su do sada ove godine pale za 35 odsto.

Iako je Maersk u prošlom kvartalu zaradio rekordan profit zbog „znatno viših vozarskih stopa“, navodi se da su stope počele da padaju pred kraj perioda „zbog slabljenja potražnje kupaca, zajedno sa tržištima koja su počela da se normalizuju sa manje poremećaja u lancu snabdevanja“ i manje zagušenja.

Plus, obim okeanskog tereta je opao. Izvršni direktor Søren Skou rekao je za CNN Džuliju Čaterli da je ovaj pad „jasan znak da potrošač ne troši toliko novca koliko je on ili ona činio u poslednjih nekoliko godina, a verovatno i znak da mnogi naši kupci imaju previše zaliha. ”

Potrošnja je generalno, dodao je, „opterećena veoma, veoma negativnim osećanjima“.

„Nisam makroekonomista, ali bio bih iznenađen da Evropa do sada nije u recesiji“, rekao je Skou. On misli da će Sjedinjene Države verovatno slediti „negde sledeće godine“.

Potražnja za većom robom poput televizora, kauča ili roštilja takođe je opala nakon što su ljudi kupovali velike količine tokom karantina. Sada, neko vreme neće morati da kupuju zamene.

„Kada to kupite, verovatno nećete ponovo imati tu potražnju još nekoliko godina“, rekao je Skou.

(CNN)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com