GLOBALNA POTROŠNJA UGLJA OBORILA ISTORIJSKI REKORD Ove godine smo sagoreli preko 8 milijardi tona

Globalna potrošnja uglja u 2022. godini biće veća za 1,2 odsto i prvi put će premašiti 8 milijardi tona u jednoj godini i prethodni rekord postavljen 2013, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

U Godišnjem izveštaju IEA takođe se predviđa da ce potrošnja uglja ostati na tom nivou do 2025. godine, pošto pad korišćenja ovog energenta u razvijenim zemljama neutrališe kontinuirano snažna tražnja u azijskim ekonomijama u razvoju.

Blic preporučuje

To znači da će ugalj i dalje biti najveći pojedinačni izvor emisije ugljen-dioksida u globalnom energetskom sistemu, ističe IEA, prenosi Rojters.

Procenjuje se da ce najveći porast potražnje za ugljem biti u Indiji, 7,0 odsto, zatim u Evropskoj uniji 6,0 odsto i Kini 0,4 odsto.

Foto: shutterstock

Svet je blizu vrhunca upotrebe fosilnih goriva, pri čemu će potrošnja uglja prva opasti, ali još nismo blizu toga, kaže Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost IEA.

Potražnja za ugljem u Evropi je porasla zbog veceg prelaska sa gasa na ugalj usled visokih cena gasa i jer je dotok ruskog gasa smanjen. Međutim, očekuje se da će evropska potražnja za ugljem do 2025. godine pasti ispod nivoa iz 2022, navodi se u izveštaju.

Globalna proizvodnja električne energije iz uglja će ove godine porasti na novi rekord od oko 10,3 teravat-sati, dok će proizvodnja uglja skočiti za 5,4 procenta na oko 8,3 milijarde tona, što je takođe rekord svih vremena.

Očekuje se da ce proizvodnja dostići vrhunac sledeće godine, a do 2025. bi trebalo da padne ispod nivoa iz 2022.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Tri najveća proizvođača uglja – Kina, Indija i Indonezija – ove godine ce dostići rekorde proizvodnje, ali uprkos visokim cenama i dobrim maržama za proizvođače uglja, nema znakova povećanja investicija u izvozno vođene projekte uglja. To ukazuje na oprez investitora i rudarskih kompanija prema srednjoročnim i dugoročnim izgledima za ugalj, navodi se u izveštaju.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com