Google uvodi ogromnu promenu na Google Maps, evo šta morate da uradite što pre

IT

Google uvodi ogromnu promenu na Google Maps

Google je počeo da uvodi novitete na svoju platformu, a jedan od najzanimljivijih je vezan za Google Maps. Kako su najavili, sve ima veze sa zaštitom privatnosti korisika.

Google Maps

Foto: Ringier

Google Maps

U značajnom pomaku ka privatnosti korisnika, Google mape implementiraju novi pristup skladištenju podataka o lokaciji. Ranije je istorija lokacija korisnika, poznata kao vremenska linija odnosno Timeline, čuvana u klaudu i povezana sa Google nalozima. Međutim, nedavno ažuriranje omogućava korisnicima da izaberu skladište na uređaju za svoje podatke o lokaciji. To bi trebalo da donese poboljšanje kontrole korisnika i potencijalno ublažavanje zabrinutosti za privatnost.

Prelazak na upravljanje preko uređaja

Google Maps

Foto: Ringier

Google Maps

Google je obavestio korisnike da će skladištenje podataka o lokaciji u oblaku prestati posle 1. decembra. To znači da vremenska linija više neće biti dostupna na vebu i da će biti vezana za određeni uređaj koji se koristi, a ne za ukupni Google nalog korisnika. Korisnici imaju opciju da sačuvaju istoriju lokacija u poslednjih 90 dana na svom uređaju pre isteka roka. Podaci stariji od 90 dana biće automatski izbrisani.

Za one koji žele da nastave da koriste Timeline Google mape nude jednostavan proces unutar aplikacije. Dolaskom do slike profila i odabirom Timeline, korisnici mogu da konfigurišu podešavanja za upravljanje zadržavanjem podataka. Opcije uključuju ručno brisanje ili automatsko brisanje nakon vremenskog okvira koji definiše korisnik.

Ovaj korak ka skladištu na uređaju odražava Google posvećenost privatnosti korisnika, tako oni poručuju. Ranije je kompanija pokrenula korake ka kontroli korisnika uklanjanjem osetljivih lokacija poput zdravstvenih ustanova i ličnih pružalaca usluga iz podataka istorije lokacija.

Čuvanje podataka o lokaciji u potpunosti na uređajima jača ovu posvećenost minimiziranjem količine korisničkih informacija dostupnih u oblaku i potencijalno smanjenjem rizika od neovlašćenog pristupa.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com