Građani da se spreme za isključenja struje: “Naša zemlja nikada nije bila u takvoj situaciji”

Vlada Švedske apelovala je danas da se građani i kompanije pripreme za moguće prekide isporuka električne energije tokom zime.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Yevhen Prozhyrko

Ilustracija: Shutterstock/Yevhen Prozhyrko

Do toga bi moglo da dođe zbog zastoja u radu nuklearnog reaktora, hladnog vremena i nedostatka energenata u Evropi posle smanjenja izvoza ruskog gasa.

“Rizik od prekida je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za to. Švedska nikada ranije nije bila u ovakvoj situaciji”, upozorio je na konferenciji za novinare ministar za civilnu odbranu Karl-Oskar Bohlin, prenosi Rojters.

Cene električne energije su porasle ove godine u nordijskim zemljama zbog straha da će smanjenje izvoza ruskog gasa u Evropu dovesti do nestašica.

Švedska vlada je ranije ovog meseca pozvala građane da koriste manje električne energije, a zvaničnici su preporučili građanima da obezbede održavanje baterija i baterijskih lampi, da sačuvaju radio prijemnike, obezbede zalihe hrane i flaširane vode.

U slučaju nestanka struje, domaćinstva bi trebalo da odrede prostoriju u kojoj porodica može da boravi i održava temperaturu u periodu hladnog vremena, poručio je švedski ministar za civilnu odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com