Grčka rešila da “odere” profitere

Grčka očekuje da će ove fiskalne godine prikupiti oko 650 miliona evra od naplate poreza na ekstraprofit svoje dve rafinerije nafte.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/bloodua

Ilustracija: Depositphotos/bloodua

Prihod će država koristiti da pomogne domaćinstvima s mesečnim troškovima za hranu, saopštio je danas ministar finansija Hristor Staikuras.

“Bez bilo kakvih fiskalnih troškova… oporezovaćemo dobit rafinerija za 2022. godinu da prikupimo, kako procenjujemo, 650 miliona evra“, rekao je minista Staikuras za državnu televiziju ERT, prenosi Rojters.

Iznos će biti finalizovan kada dve grčke rafinerije nafte, Helenik enerdži i Motor oil, objave svoje finansijske rezultate za četvrti kvartal, dodao je on.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je tokom glasanja u parlamentu o budžetu za 2023. u subotu, da će njegova vlada, čiji mandat ističe sledeće godine, subvencionisati 10 odsto mesečnih troškova za hranu za oko 85 odsto grčkih domaćinstava od februara do jula iduće godine.

Zemlje širom Evropske unije najavljuju porez na ekstra dobit naftnih i gasnih kompanija kao deo hitnih mera kako bi pomogle potrošačima da se izbore sa dvostrukim udarom – inflacionom i energetskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com