GREJALICE SKUPLJE ZA DESET ODSTO Najjeftinije 15 evra, dok za inverter klime treba i do 500 evra

Zimnica nije jedino što se sprema uoči ove zime. Grejalice, plinske boce i agregati podjednako su traženi kao i doskora paradajz i paprika.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

grejalica

Foto: shutterstock

grejalica

Odlaganje grejne sezone građane je nateralo da obezbede sopstvena grejna tela. Potražnja je velika, a cene veće nego lane za najmanje 10 odsto.

Blic preporučuje

U nabavku je krenuo svako po svojim mogućnostima. Ko veruje da će sunce biti blagodarno, a hladni intervali kratki, bira jeftinije grejalice. Ima i onih koji su rešili da se obezbede na duži rok. Najjeftinije grejalice mogu da se kupe za oko 1.700 dinara, dok za inverter klime treba izdvojiti najmanje 300, a u proseku najčešće 500 evra. Trgovci kažu da je od septembra skočila potražnja, a naročito otkako su počele spekulacije o pomeranju grejanja.

– Od juče imamo stotine poziva i narudžbina radijatora, grejalica, peći, naročito u Beogradu koji je uglavnom oslonjen na centralno grejanje, pa građani gledaju kako da preduprede dane do početka rada toplana – rekao nam je operater u većem trgovinsikom lancu tehnike. – Tražnja je skočila drastično, a najviše za uljanim radijatorima, za koje kupci veruju da su najbolji odnos cene i kvaliteta. Koštaju od 5.500 do 19.000 dinara. Obične grejalice koje izduvavaju su od 1.700, pa idu do 15.000 dinara. Kao i sva ostala tehnika i ovi proizvodi namenjeni zagrevanju prostorija su skuplji u odnosu na prošlu godinu.

Foto: shutterstock

Kada je efikasnost, ali i potrošnja u pitanju, elektrotehničari najviše hvale inverter klime. Možda su u startu veća investicija, ali tvrde, isplativija na duže staze.

– Stan od 65 kvadrata se, ako je tokom zimskih meseci inverter klima neprestano uključena, može grejati za 6.000 do 7.000 mesečno – kaže elektrotehničar Milan Bojičić. – U toku dana dok ukućani nisu u stanu, može da se podesi na 17 stepeni, a uveče kada se svi skupe na 22 do 23 stepena i to je sada najisplativija varijanta. Ubedljivo najlošije su kvarcne peći, kaloriferi i uljani radojatori koji mnogo troše struju, a imaju malu moć grejanja.

Najjeftinije inverter klime koje se mogu naći na tržištu su oko 35.000 dinara do 90.000 dinara. Postoje i mermerni grejna tela koja rade na principu TA peći, a cena im je od 120 do 140 evra.

– Posle klime, najisplativije su TA peći i ovi mermerni grejači, koji akumuliraju i emituju toplotu – kaže Bojičić. – Problem je jedino ako se dogodi da sada zbog odlaganja grejanja svi u zgradi uključe razne grejalice na struju. Nema sumnje da će doći do ozbiljnih kvartova u trafostanicama, jer nisu projektovane za grejanje na struju.

I agregati traženi

Ne strahuju građani samo od hladnih radijatora. Mnogi su sumnjičavi i koliko će narednih meseci biti stabilno snabdevanje strujom, pa su rešili da se osiguraju agregatom. Njime mora oprezno da se rukuje, radi na benzin i ne sme da se drži u zatvorenom.

– Veoma mnogo se prodaju agregati – čuli smo u jednoj radnji u Subotici. – Najviše se prodaju oni od 3,5 kilovata koji su pogodni za domaćinstva. Oni koštaju oko 70.000 dinara i na njih može da se poveže svetlo, frižider, manje grejalice. Ne može šporet. Prodavali smo i one veće od 10 kilovata, koji koštaju od 300.000 do 400.000 dinara.

Plin za šporet

Plinare su imale posla naročito u septembru. Građani stare prazne plinske boce menjaju za nove i pune.

– Prošlog meseca je potražnja bila veća nego ovog meseca – kažu u jednoj beogradskoj firmi. – Kupuju domaćinstva. Zamena boce košta 2.500 dinara, kao i na pumpi. Prošle godine je koštalo 2.100 dinara, pišu Novosti.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com