Guvernerka Tabaković na Godišnjoj skupštini MMF-a i Grupacije Svetske banke

U saopštenju se navodi da se tokom sastanaka s gospodinom Bo Lijem, zamenikom generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, gospodinom Alfredom Kamerom, direktorom Sektora za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu, kao i s timom Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju, koji predvodi gospodin Jan Kejs Martejn detaljno diskutovalo o aktuelnim izazovnim uslovima u kojima se sprovode politike.

Saopšteno je da je ocenjeno je da izazova ima prilično i da potiču s globalnog tržišta poput visoke inflacije, energetske krize i sa njima povezanim zatezanjem globalnih finansijskih uslova.

Visoki zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova, kao i nastojanje srpskih vlasti da se unapred pripreme za dalje potencijalne neizvesnosti i krize.

Dodaje se da su ocenili da je saradnja Republike Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI) veoma dobra, što je i potvrđeno uspešnim okončanjem drugog ramatranja dogovorenog ekonomskog programa. Istakli su da je Srbija zabeležila odlične rezultate na makroekonomskom planu, što govori u prilog dobrim politikama koje su sprovođene.

Generalna je ocena, navodi se, da uslovi u kojima se sprovode politike zahtevaju nikada veću saradnju i proaktivno delovanje.

Dodaje se da je Bo Li je naveo da iskustvo Srbije na planu diversifikacije izvora energije može da bude koristan primer i za druge zemlje.

“Na kraju, guvernerka Jogovanka Tabaković zaključila je da je koordinacija politika uvek neophodna, a danas posebno kada smo suočeni sa izazovima koji se međusobno prepliću, i da u Srbiji upravo koordinacija, uz dobre politike, jeste jedan od stubova postizanja održivih rezultata”, naveli su iz Narodne banke.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com