HOĆE LI GORIVO SUTRA PONOVO POSKUPETI Dizel je već preko 220 dinara, a stručnjaci tvrde da bi rast cene mogao da se nastavi

Da li će sutra gorivo ponovo poskupeti? Cena dizela prošlog petka neznatno je porasla. Sutra nas očekuje novi cenovnik na pumpama širom Srbije, a stručnjaci nisu optimisti. Neizvesnost je prisutna, ali ipak ne isključuju mogućnost novog rasta cena. Kada uporedimo cene sa onim od samo pre mesec dana, jasno je da danas plaćamo mnogo skuplje gorivo. Dizel je već 222 dinara za litar.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Cena goriva

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Cena goriva

– Ja često na pitanje o novoj ceni goriva kažem da je odgovor na njega vrlo neizvestan. Treba imati u vidu podatke o kretanju berze derivata koja posredno ima veze sa berzom sirove nafte. Zato je cena dizela postala veća od cene benzina. Dizel se jednostavno, zbog nedostatka drugih energenata, sada više koristi. Perspektivno gledano, prognoze su da će cena dizela da bude sve veća jer se on koristi za industriju, ali i za grejanje, kaže za “Blic Biznis”, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i vlasnik jedne privatne pumpe.

Blic preporučuje

Na pitanje koliki rast treba očekivati Atanacković kaže: “Veliki”.

– Naše tržište je plitko. Gotovo sigurno je da će se nastaviti trend rasta. U nedostatku drugih energenata, kupuje se ono što ima. Svakako taj trend nije eksplozivan, koliko su eksplozivne cene drugih energenata. Treba znati i da nismo toliko vezani sa tržištem u Evropi, imamo sopstvenu rafineriju, imamo sopstveno snabdevanje sirovom naftom. Tako b bilo bi logično kad sirovu naftu dobijemo po ceni koja je relativno niska, da se onda to odrazi na cenu dizela i benzina u Srbiji, bez obzira šta se dešavalo sa tim cenama u Evropi, dodaje Atanacković.

Dizel 222 dinara

Za litar evrodizela trenutno plaćamo 222 dinara, a benzin evropremijum BNM 95 najviše 178 dinara. Ove cene važiće do sutra do 15 časova.

Kada uporedimo sa cenama od pre mesec dana, vdimo znatnu razliku u visini cene. Pre mesec dana bila je litar evrodizela maksimalno koštatao 213 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 172 dinara za litar..

Cene su nafte ove nedelje neznatno su porasle u odnosu na prošlu. Tako je cena barela na londonskom tržištu jutros ojačala 0,56 odsto, na 93 dolara, dok je na američkom tržištu barel 87 dolara.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com