Holandski sud arapskom investitoru u Fortenovi ODUZEO GLASAČKA PRAVA

Holandski sud je presudio danas da firma SBK Art šeika Saifa Alketbija iz UAE, koja je u decembru stavljena na listu sankcija EU, nema nikakva glasačka prava u Fortenova grupi, saopšteno je iz Fortenove.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Kompanija SBK Art se žalila holandskom sudu da joj nije omogućeno učestvovanje na skupštinama deoničara i ostvarivanje glasačkih prava.

Blic preporučuje

– Apelacioni sud u Amsterdamu objavio je na svojoj službenoj stranici presudu prema kojoj SBK Art, putem koje ruska Sberbanka drži 42,5 posto glasova na skupštinama Fortenova grupe, kao sankcionisana kompanija nema nikakva glasačka prava i ne može da prisustvuje skupštinama deoničara, tj. imalaca depozitarnih potvrda Fortenova grupe, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Ova presuda se, kako objašnjavaju iz Fortenove, temelji na tumačenju funkcionisanja sankcija koje je Evropska komisija donela u novembru, a prema kojem se glasačka prava deoničara pod sankcijama smatraju nematerijalnim ekonomskim resursom, i kao takva moraju biti zamrznuta, odnosno njihovo ostvarivanje mora biti sprečeno.

U saopštenju se podseća da je uredbom Saveta EU od 16. decembra, koja je deo devetog paketa sankcija za pravna i fizička lica koja imaju veze s Rusijom, na listu sankcije uključena i firma SBK Art, putem koje Sberbanka drži 42,5 posto suvlasništva u Fortenova grupi.

Današnjom presudom je odbačena presuda drugog holandskog suda iz septembra 2022, kojom je SBK Artu bilo omogućeno delimično ostvarivanje glasačkih prava u nekim pitanjima, dodali su iz Fortenove.

U tekstu se napominje da je firmi iz UAE naloženo plaćanje svih sudskih troškova vezanih za odbačenu, kao i današnju presudu.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com