“Hrvati zloupotrebljavaju ratnu situaciju”

Posle sastanka ministara energetike EU, Sijarto je rekao da Mađarska u potpunosti odbacuje uvođenje “štetnog, opasnog i potpuno nepotrebnog” ograničenja cena.

Izvor: B92.net

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Umesto da se bavi hitnim energetskim pitanjima kao što su potraga za novim energetskim resursima i razvoj infrastrukture, Evropska unija je gubila vreme u poslednjih nekoliko meseci na poteze da ograniči cenu gasa, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi portal dailynewshungary.

Blok postupa na osnovu činjenica koje su bile relevantne u avgustu, ali se Evropa u međuvremenu dobro snašla i bez gornje granice cena, rekao je ministar, dodavši da taj plafon nosi rizik rasta cena ako zbog toga bude dostupno manje gasa ili ako je prag gornje granice iznad trenutnih tržišnih cena.

Sijarto je rekao da je ova vrsta tržišne intervencije “opasna i neodgovorna” i pozvao na detaljnu preliminarnu istragu pre nego što se preduzme bilo kakva akcija.

On je pozvao na povećanje količine gasa, ali je za to, kako je rekao, potrebno poboljšanje infrastrukture, dodajući da nema smisla dodavati LNG luke u raznim delovima Evrope ako je mreža gasovoda nedovoljna.

Što se tiče snabdevanja centralne Evrope sirovom naftom, on je napomenuo da se 19 miliona tona ruske nafte godišnje isporučuje u Mađarsku, Slovačku i Češku kroz naftovod Družba. Jedini alternativni pravac, gasovod JANAF, nosi samo 12 miliona tona godišnje, rekao je Sijarto.

“Ovo je opšte poznato najmanje pola godine, ali ništa nije urađeno da se to proširi”, izjavio je, nazvavši to “ogromnom greškom” Evropske unije.

Ministar je takođe rekao da je Hrvatska dala “nepoštenu” ponudu kada je reč o produženju ugovora mađarske naftne i gasne kompanije MOL koji ističe krajem godine, napominjući da će tranzitna naknada porasti za 80 odsto.

Optužio je Hrvate da “zloupotrebljavaju“ ratnu situaciju i svoj monopol, kao i energetsku ranjivost Mađarske i Češke.

Mađarska se obratila Evropskoj komisiji za izradu predloga o tome da cene koje se odnose na rute koje su neophodne zbog rata ne prelaze evropski prosek, rekao je on.

Pročitajte više:

Od 15. februara – 180 evra

Hrvatska razbesnela Mađarsku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com