Inflacija u Češkoj usporava, zabeležen pad od 3%

Tekst objavljen: 11.11.2022 12:00        

Intervencije češke vlade, pomoć domaćinstvima sa skupim energijama i postavljanje gornje granice za cene struje i gasa, usporile su inflaciju i ona je u oktobru iznosila 15,1 odsto, što je za 2,9 odsto manje nego u septembru kada je dostigla rekordnih 18 odsto u odnosu na isti mesec 2021.

Inflacija u Češkoj usporava, zabeležen pad od 3% Prag

„U oktobru su najveći uticaj na cene imale mere vlade za domaćinstva u vidu dodatka za energije. Zahvaljujući tome i privremenom odustajanju od plaćanja za obnovljive izvore energije cene su smanjene u odnosu na prethodni mesec za 1,4 odsto“, kazao je Pavel Šediva iz nacionalnog Zavoda za statistiku.

Inflaciju su najviše usporili troškovi stanovanja, dok su cene namirnica nastavile rast. Cene hleba i peciva povećane su za 29,1 odsto, mesa 26,6 odsto, jaja 52,8 odsto, voća 7,6 odsto, povrća 24,4 odsto a šećera 105,4 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kazao je danas na konferenciji za novinare u Pragu da će Česi, zbog inflacije, možda kupovati manje božićnih poklona ali da ih čeka normalna zima.

Potrošnja gasa ove jeseni od početka grejne sezone manja je za 28 odsto u odnosu na isti period 2021, čemu je pogodovalo i toplo vreme.

„Čeka nas normalna zima. Možda ćemo manje da grejemo a zbog inflacije ćemo kupovati manje poklona a jelke u baštama kuća biće bez rasvete ali čini se da smo za ovu zimu spremni najbolje koliko smo mogli“, rekao je Sikela.

Cilj koalicione konzervativno-liberalne vlade premijera Petra Fijale je da ove zime potrošnja gasa bude za 15 odsto manja.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Naši magacini su puni do 99 odsto kapaciteta i u njima je 3,34 milijarde kubika gasa. Ne planiramo iznajmljivanje dodatnih kapaciteta u inostranstvu jer bi trebalo da nam u magacinima ostane nešto gasa. Tokom grejne sezone Češka bi trebalo da nastoji da uštedi 15 odsto gasa i u odnosu na prošlu godinu kada je bila 9,3 milijarde kubnih metara smanji je na 8,5 milijardi“, rekao je Sikela.

Ministar je saopštio da je osetno smanjena zavisnost zemlje od ruskog gasa, koji je u Češku dolazio preko nemačkih kompanija.

Prag je u trenutku napada Moskve na Ukrajinu, zavisio 98 odsto od ruskog gasa, a od septembra, prema rečima Sikele, u Češku uopšte ne teče ruski gas, već je većina isporuka iz Norveške. Češka kupuje i LNG gas pre svega iz SAD.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com