INFLACIJA U FRANCUSKOJ 6,2 ODSTO Najviša od 1985. godine

Rast potrošačkih cena posledica je ubrzanja rasta cena energije, hrane i industrijskih proizvoda, pokazuju privremeni podaci koje je u petak objavio francuski INSEE.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: RAS Srbija

Rast potrošačkih cena u Francuskoj ponovno se ubrzao u oktobru, na 6,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Ovo povećanje dolazi nakon što je u u augustu i septembru zabieženo smanjivanje inflacije.

Blic preporučuje

Porast inflacija je posljedica povećanja cena energije, hrane i industrijskih proizvoda, navodi Nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije u saopštenju za javnost.

Poslednji put kada je inflacija bila veća od ovog nivoa je jun 1985. godine kada je iznosila 6,4 odsto.

Foto: Adrienne Surprenant / Tanjug/AP

U julu ove godine inflacija je bila 6,1 odsto, da bi se zatim u augustu smanjila na 5,9 odsto i u septembru na 5,6 odsto.

Posebno je bio snažan porast cene prehrambenih proizvoda koji je iznosio 11,8 odsto, a za sveže proizvode čak 16,9 odsto. Cene energije su porasle za 19,2 odsto, a cene industrijskih proizvoda 4,2 odsto.

U odnosu na septembar cene u oktobru su porasle za jedan posto.

(Klix)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com