IT firme u Singapuru zainteresovane za Srbiju

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je danas u Singapuru imala niz dobrih sastanaka sa predstavnicima više kompanija i institucija u oblasti IT-ja.

Izvor: Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

Takođe je navela i da su svi zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

“Mi smo se videli sa najvećom kompanijom za proizvodnju baterija (Sila Nanotechnologies), sa najvećima i najjačima u robotici (Boston Dynamics) i sa najjačima u svetu u veštačkoj inteligenciji (AI Singapore)”, istakla je premijerka.

Kaže da su svi čuli za Srbiju i čestitali joj na postignutim rezultatima u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije.

“Mogli ste da čujete u uvodu i od Blumberga da je Srbija jedna od 10 zemalja koje su najviše napredovale u oblasti digitalizacije u poslednjih pet godina i da je jedna od, ono što oni zovu ‘power house of digitalization’, svetskih sila koje vuku digitalizaciju u svakom segmentu”, navela je premijerka.

Ocenila je i da je Srbija prepoznata kao jedna od najboljih ili zemalja koje je najbolje prepoznala i implementirala digitalizaciju i nove tehnologije, odnosno zemalja sa najvećim potencijalom.

“To je sjajna vest, pre svega za mlade ljude, to znači da ćemo imati sve više finansija, za njihove ideje i istraživanja, a to znači i sve više radnih mesta u obalsti savremenih tehnologija. Mi smo tokom 2021. pokazali da svako drugo novo radno mesto koje je otvoreno, bilo je u oblasti informacionih tehnologija. Očekujem sve bolje rezultate u budućnosti”, rekla je premijerka.

Brnabićeva je naglasila da Singapur i Srbiju može da spoji tehnologija.

Kaže da u protekle dve decenije nije bilo mnogo poseta na visokom nivou, ali da su Singapur i cela Azija važni Srbiji.

“Prva stvar koja nas je spojila je tehnologija. Mi smo prvo uspostavili saradnju, naš Institut za veštačku inteligenciju sa Institutom za veštačku inteligenciju u Singapuru, to je ovde jako dobro ođeknulo i sada na tome gradimo i bolje političke odnose, a onda i sveukupne ekonomske odnose”, istakla je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da se nada da će naša zemlja do kraja meseca da postane deo globalne alijanse za veštačku inteligenciju.

Dodala je da su mnoge zemlje podržale Srbiju na tom putu i da je menju njima i Singapur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com