Italijani objavili: Šolak je “TV tajkun”, a njegove milijarde povezuju Moskvu i Beograd

Dragan Šolak je “TV tajkun, koji peca sa mrežom Gasproma”, a njegove milijarde povezuju Moskvu i Beograd, objavio je italijanski dnevni list La Verita.

Izvor: Alo

Kako mediji u Italiji navode, firme koje drži Volfram Kuoni, glavni partner Dragana Šolaka, služe kao paravan za ruski Gasprom i njegovog direktora Alekseja Milera, tako su kupili i devet luksuznih vila na ostrvu Sardinija.

La Verita u velikom tekstu o ruskim vezama gazde Junajted Grupe, N1 i Nove, piše sa posebnim naglaskom na Šolakovog vernog partnera, poznatog i kao “bankar Kremlja”, Volframa Kuonija.

Novine iz Milana pišu da je Šolak, iako zvanično na proevropskim pozicijama, “uspeo da održi čvrste odnose sa Rusijom i sa krugovima u Bugarskoj bliskim Moskvi”, a da mu je tajnovitost mutnih poslova sa Kuonijem donekle pokvarila ruska invazija na Ukrajinu.

Mediji u EU počeli su da pridaju sve veću pažnju velikoj aferi o dugogodišnjim ruskim vezama Šolaka i Junajted Grupe, koje su oni iz sve snage pokušavali da sakriju, maskirani iza priče da su veliki Evropejci i zapadnjaci. Međutim, invazija Rusije na Ukrajinu motivisala je prvo medije u Švajcarskoj da počnu da istražuju njihovog državljanina Kuonija, a onda su novinari u Sloveniji pronašli njegove direktne veze sa Šolakom. Nakon velike serije istraživačkih tekstova u srpskim medijima o ruskoj aferi “proevropske” Junajted Grupe, temom su počele da se bave novine u Grčkoj i evo sada u Italiji!

Dragan Šolak i Junajted Grupa u reakcijama preko svojih medija N1 i Nova S nisu demantovali ni jednu jedinu činjenicu, već su čak neke potvrdili, poput toga da je Volfram Kuoni bio predsednik njihove Junajted Medije u Cirihu u isto vreme dok je bio zamenik predsednika Gasprom banke u Švajcarskoj, kao i da je njegova supruga i poslovni partner Marija Kuoni, sa kojom takođe blisko sarađuju, izrazito proruske orijentacije.

A upravo su decenijske veze Šolakovog mešetara Kuonija sa ruskim državnim gigantom Gaspromom glavni fokus velikog teksta u novinama La Verita, koji je čak najavljen na naslovnoj strani.

Evo šta Italijani pišu:

“Dragan Šolak, srpski milijarder u sektorima medija i telekomunikacija, uvek je bio na prozapadnim i proevropskim pozicijama, a ipak je u suštini uspeo da održi čvrste odnose i sa Rusijom i sa krugovima u Bugarskoj bliskim Moskvi. Pomislite samo na operaciju kojom su Šolak i Krasimir Gergov, biznismen iz Sofije, više puta menjali vlasništvo u velikoj srpskoj kompaniji Dajrekt Medija preko raznih ofšor firmi. Prema tvrdnjama tamošnjih novinara, iza promene vlasništva u Dajrekt Mediji stajao je i udeo grupe srpskih tajkuna, kojom rukovodi jedan švajcarski advokat”, a to je Volfram Kuoni.

La Verita dalje piše da se ime Dragana Šolaka pojavljuje i u bazi podataka “specijalnih” klijenata velike švajcarske banke “Credit Suisse”, koju je otkrila finansijska istraga “Suisse Secrets” (Švajcarske tajne). U bazi podataka tih specijalnih klijenata, gde je Šolak, otkrivena je veća količina bankovnih računa na imena sumnjivih osoba kao što su trgovci drogom, korumpirani političari, špijuni i funkcioneri diktatorskih režima.

“Dva računa u švajcarskoj banci su u Šolakovom zajedničkom vlasništvu. A reč je o vezi između Šolaka, najviših nivoa moći u Rusiji i švajcarskog advokata Volframa Kuonija, istog onog koji u Šolakovo ime omogućava kupovinu i prodaju medija u Bugarskoj”, pišu italijanske novine.

A evo zašto je Italijanima posebno zanimljiv Kuoni: naime, baš preko njega ruski Gasprom drži luksuzne vile na ostrvu Sardinija!

Volfram Kuoni je direktor ili bivši direktor najmanje 13 firmi registrovanih u alpskoj državici Lihtenštajn. Te firme služe za “zaštitu krajnjih korisnika”, odnosno paravan su za Gasprom. Poslovanje nekih od njih, povezanih u “korporativnu strukturu” Ansalt, bilo je toliko sumnjivo da su ih nadzorni organi Lihtenštajna zatvorili.

“Neki od tih Kuonijevih krajnjih korisnika imaju kancelariju u Italiji, odnosno prijavljene su kod računovođe u mestu Olbija na ostrvu Sardinija. Razlog je jednostavan: koriste se za maskiranje vlasnika kompleksa vila na sardinijskoj Smaragdnoj obali. Vile su pripadale Alekseju Mileru, moćnom broju jedan ruskog državnog energetskog giganta Gasproma, kao i najvišim menadžerima povezanim sa njim”, objavila je La Verita.

Kako preciziraju, to je kutak sardinijske obale gde su Rusi kao kod kuće, “na nekoliko koraka od Gaspromovih vila nalazi se Vila Violina, raskošan kompleks drag tajkunu Ališeru Usmanovu, prodat prošlog leta jednom australijskom tajkunu”.

Policija na Sardiniji je 2010. izvršila raciju u kompleksu od devet vila Gasproma, po dojavi da se u njima nalazi veća količina oružja. “Volfram Kuoni je tada potpisao formalni protest italijanskim vlastima u ime sedam firmi iz Lihtenštajna, kojima on lično upravlja”, pišu iz Milana.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler je jedini veliki ruski oligarh koji nije pogođen sankcijama EU, ali je pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

“Razlog za to bi se mogao tražiti u značaju Gasproma za snabdevanje Evrope gasom, bar u prošlom vremenu, u prvoj fazi invazije na Ukrajinu. Umesto toga, sankcionisan je Arkadij Rotemberg, poput Milera takođe ličnost veoma bliska Vladimiru Putinu, čije je prisustvo poslednjih godina nekoliko puta prijavljeno na imanju na Sardiniji”, navode Italijani.

Ističu da je “Volfram Kuoni veoma blizak svetu Gasproma”. Do marta 2022. godine bio je, najmanje deset godina, potpredsednik Gasprom banke Švajcarska.

“Brda novca iz Moskve su prolazila kroz tu banku u Cirihu i završavala na ličnim računima ljudi blisko povezanih sa Putinom. Na primer, muzička zvezda i multimilioner Sergej Rodulgin, veliki prijatelj cara Putina i osumnjičen da je jedna od njegovih marioneta… Rodulgin ima više ofšor fondova, koji su 2016. otkriveni u istraživačkim ‘Panama pejpers’. U istoj bazi podataka nalazi se i niz ofšor kompanija koje se pripisuju Volframu Kuoniju ili njegovoj supruzi Mariji, poreklom iz Srbije”, objavila je La Verita.

Još jedan oligarh blizak Šolakovom Kuoniju je milijarder Kostantin Ževago. “Ževago je poreklom iz Donbasa, osumnjičen za veze sa proruskim autonomašima (što je uvek negirao), trenutno se nalazi na suđenju u Kijevu, optužen za pranje novca i druga krivična dela u vezi sa bankrotom njegove banke u Ukrajini, iz koje je prosto nestalo 113 miliona dolara”, navodi italijanski dnevni list.

Kako je Šolak kupovao “zapadni” imidž

Italijanski dnevni list La Verita zaključuje: “Šolakova imovina procenjena je na 1,2 milijarde, iako mnogi tvrde da morate da uklonite zarez da biste se približili pravim podacima. To mu je omogućilo da pre nešto više od godinu dana preuzme fudbalski klub Sautempton iz engleske Premijer lige. Reč je o operaciji koja mu je omogućila da dodatno učvrsti svoj imidž čoveka bliskog Evropi. Očigledno nije računao na rusku invaziju na Ukrajinu i medijsku izloženost njegovog advokata od poverenja Kuonija. Gasprom banka je ćup sa mnogo para i sa pažnjom previše država”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com