Italijanske kompanije predstavljaju vina i hranu u Srbiji, izvoz u Italiju 10 puta manji od uvoza

Čak 30 italijanskih kompanija iz sektora prehrambene industrije i vina iz svih italijanskih regija, došlo je u Srbiju kako bi predstavili svoja vrhunska maslinova ulja, keks, testeninu, isključivo od domaće sirovinske baze.

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori ističe da je enogastronomski sektor veoma važan za saradnju Srbije i Italije.

“On je u stalnom porastu. U proteklom periodu imali smo porast od 36 posto. Govorimo o 40 miliona evra razmene Srbije i Italije u ovom sektoru. Ambasada Italije u Beogradu ima mnogo inicijativa”, kaže Gori.

Antonio Ventreska iz Italijanske agencije ѕa spoljnu trgovinu ističe da su Italijani jako zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

“Mi pokušavamo da otklonimo poteškoće, da ostvarimo lakšu saradnju i prodor na srpsko tržište. Ne želimo da pomognemo samo uvoznicima, već i da utičemo na politiku cena”, ističe Vantreska.

Italija ima više od 500 sorti vinove loze 

Italijanska vina spadaju u sam svetski vrh, a proizvedena su od grožđa iz vinograda u Toskani, Abrucu, Venetu, Siciliji. Italija ima preko 500 sorti vinove loze.

Nikola Altijeri iz kompanije “Fontefiko”, u regionu Abruco, proizvodi samo vina od autohtonih sorti – Pekorina, Trebijana, Muntepulćijana.

“Mi od pekorina pravimo odlična roze vina, naš Fosimato. On spada u 50 najboljih vina u Italiji”, ističe Altijeri.

Mauro Krapiz iz kompanije “Markoci”, u regionu Fermo, proizvodi testeninu sa jajima i od pšeničnog brašna – griza.

“Naša pasta sa jajima jedan je tip makarona. Sve sirovine su italijanskog porekla, a glavni proizvodi su špageti, gatoni, lukatini”, dodaje Krapiz.

Od najvećih svetskih proizvođača vina, sireva, maslinovog ulja i drugih brendova, može se mnogo naučiti i primeniti i prilikom plasmana srpske robe na svetske pijace.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com