“Izvoz nemoguć”

Brod Ikaria Angel sa 40.000 tona žita za Etiopiju u okviru Svetskog programa UN za hranu nije danas mogao da napusti ukrajinsku luku.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

To je izjavio ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, pošto se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka.

On je na Tviteru napisao da su ti proizvodi bili namenjeni narodu Etiopije, koji je na ivici gladi, ali da je zbog ruskog blokiranja “žitnog koridora” izvoz nemoguć, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rusija se juče povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, navodeći kao razlog napad Ukrajine dronovima na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su uključeni u obezbeđenje “žitnog koridora”.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o stvaranju morskog koridora za izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru, na period od 120 dana.

Od 29. oktobra 403 broda su napustila ukrajinske luke sa 9,1 milion tona poljoprivrednih proizvoda za Aziju, Evropu i Afriku, navodi Interfaks Ukrajina.

Pročitajte više:

Povlačenje Rusije izazvalo buru

“Reakcije nečuvene. Nismo videli nikakvu osudu kijevskog režima”

SAD žale, pozivaju Rusiju da se vrati

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com