Izvršni direktori NISU OPTIMISTIČNI u pogledu 2023.

Nakon godinu dana ekonomske neizvesnosti, optimizam izvršnih direktora jenjava.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Najnovije tromesečno istraživanje najvećih američkih poslovnih lidera objavljeno u ponedeljak pokazalo je da je pesimizam u porastu među američkim izvršnim direktorima kada je reč o tome kako se pripremaju za ono što bi moglo da zadesi američku ekonomiju u kratkom roku.

Blic preporučuje

– Uz kontinuirane izazove u lancu nabavke i neizvesnost inflacije, mnogi izvršni direktori ostaju oprezni u pogledu domaćih planova i očekivanja za narednih šest mjeseci – rekla je izvršna direktorka “General Motorsa”, Meri Bara, predsedavajuća poslovnog okruglog stola.

Nastavak pada sentimenta bio je evidentan u celom svijetu, pri čemu su planovi za zapošljavanje smanjeni za 17 poena, planovi za kapitalna ulaganja pali su za 7 poena, a očekivanja za pad prodaje za 8 poena u poslednjem kvartalu.

Foto: shutterstock

Izvršni direktori su prepoznali rastuće troškove rada kao glavnu tačku pritiska na poslovanje, zajedno s drugim preprekama kao što su rastući materijalni troškovi, stalni prekidi u lancu snabdevanja i pritisci na cene iz energetskog sektora koji su povukli raspoloženje grupe direktora.

Grupa je takođe ponudila svoju prvu procenu rasta američkog BDP-a za 2023, od svega 1,2 odsto.

Poslovni okrugli sto sa sedištem u Vašingtonu se sastoji od izvršnih direktora iz stotina najvećih kompanija u zemlji, a grupa svakog tromesečja ispituje svoje članove kako bi proverila planove za naredni period. Ovo izdanje ankete, sprovedeno od 31. oktobra do 28. novembra, obuhvatilo je odgovore 142 izvršna direktora.

Pesimističan kraj 2022.

Bilo je to pre svega godinu dana kada su ekonomski izgledi glavnih direktora najvažnijih kompanija dostigli vrhunac svih vremena, ali su se poslovni lideri od tada suočili sa teškom godinom obeleženom inflacijom i drugim faktorima koji opterećuju tržišta i optimizam.

Foto: shutterstock

Nova ocena od 73 daleko je od 20-godišnjeg maksimuma od 124 u četvrtom kvartalu 2021. Ali indeks se još ne približava nedavnom najnižem nivou od 34 – koji je zabeležen nakon izbijanja pandemije početkom 2020. godine. Ovosedmični rejting je iznad onoga što poslovni okrugli sto smatra “pragom širenja ili kontrakcije od 50”.

Pad rejtinga nastavlja godišnji trend smanjenja sa 115 u prvom kvartalu na 96 u drugom na 84 u trećem kvartalu, kada je izvršni direktor poslovnog okruglog stola Džošua Bolten rekao novinarima da se “svi naši članovi pripremaju za situaciju u kojoj privreda doživljava oštriji pad.”

– Zaista je samo pitanje koliko duboko će kriza ići – dodao je.

Grupa je takođe fokusirana na “zdravu javnu politiku” i mere koje smatraju da bi država trebalo da preduzme u naprednom periodu.

– Da bi ojačao ekonomiju, Poslovni okrugli sto poziva Kongres i administraciju da preduzmu politike za rast, uključujući obnavljanje potpunog i trenutnog trošenja američkih investicija u istraživanje i razvoj i reformu sistema izdavanja dozvola, kako bi se ubrzali projekti energetske infrastrukture – rekao je Bolten u izjavi.

(Izvor: Yahoo Finance/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com