Јаја се кувају у казанима, а боје по бакиним рецептима – како угоститељи у Врњачкој Бањи дочекују 20.000 гостију за Ускрс

субота, 15.04.2023,  08:50 -> 11:05

Извор: РТС

Аутор: Вера Аксентијевић

Иако се Ускрс традиционално слави у кућној атмосфери, у Врњачкој Бањи тај породични празник проводи 20.000 гостију. Домаћини су се потрудили да се осећају као код куће, а у једном од врњачких хотела, уз ускршњу трпезу, за госте су припремили и 3.000 ускршњих јаја.

Кувар Владан Вучићевић и његове колеге провели су у хотелској кухињи два дана ручно украшавајући јаја.

“Четворо јуче, четворо данас, али колеге то раде годинама уназад. Ми ту организујемо и такмичење у куцању јајима. Посао у угоститељству захтева то да угостимо друге људе када су на одмору, али успевамо и у томе да нађемо неку драж и да ми прославимо те верске празнике. Ми проводимо овде пуно времена заједно, ми у ствари и јесмо једна велика породица”, каже Владан Вучићевић, главни кувар хотела “Фонтана” у Врњачкој Бањи.

Јаја су кувана у казанима, а обојена углавном по бакиним рецептима.

“Како су наше баке радиле. Наравно, имамо и неке модерне стилове, ове са неким штампачем и ове неке модерне боје, али и доносемо део неке традиције коју покушавамо и на овај начин да сачувамо”, додаје Вучићевић.

Овом традицијом, како каже овај млади кувар, и страни гости Врњачке Бање имају прилику да упознају наше обичаје и увере се у српско гостопримство.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com