JAPAN SPREMA PAKET POMOĆI U MILIJARDAMA Treća svetska ekonomija pružiće podršku svojim građanima usred rastuće inflacije

Japanska vlada je najavila ekonomski paket vredan oko 39 biliona jena (skoro 270 milijardi dolara) za podršku ekonomiji usred rastuće inflacije i slabljenja nacionalne valute.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

“Paket uključuje plan o potrošnji lokalne i centralne vlade, i usmeren je na prevazilaženje rasta cena i oživljavanje ekonomije, kako bi se zaštitila sredstva za život i poslovanje ljudi” – rekao je premijer Zemlje izlazećeg sunca, Fumio Kišida, novinarima u Tokiju.

Blic preporučuje

Kako piše RT, na osnovu izveštavanja Kyodo News, Vlada Japana planira da smanji račune za komunalne usluge kako bi pomogla domaćinstvima da uštede ekvivalent od 19 dolara mesečno na struji i šest dolara mesečno na gasu.

Japan je i dalje treća najveća svetska ekonomija, posle SAD i Kine, ali je inflacija u toj državi zabeležila najveći porast u poslednjih 40 godina. Treba istaći da su osnovne potrošačke cene u Tokiju, kao vodeći pokazatelj o brojkama širom Japana, porasle za 3,4 odsto u oktobru, u odnosu na lani.

Fumio Kišida

Foto: Tanjug/AP

Fumio Kišida

Povećanje se pripisuje rastućim cenama energije, sirovina i hrane, usred ekonomskih posledica sukoba između Rusije i Ukrajine, kao i usled drugih faktora.

Banka Japana, međutim, “pliva” protiv globalnog toka rasta kamatnih stopa pošto je u petak zadržala kratkoročnu kamatnu stopu na -0,1 odsto. Prošle nedelje, japanski jen je pao na najslabiji nivo u odnosu na dolar, još od avgusta 1990, izgubivši više od petine svoje vrednosti u odnosu na dolar, i to samo u 2022. godini.

(Izvor: Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com