Jesenja setva, dileme i saveti (AUDIO)

setva, soja, poljoprivreda, traktor, 2

Kako su sušni period i nakon toga obilne padavine uticale na setvu, da li se promenila setvena struktura, koliko se poljoprivrednici odlučuju za sortna semena i pored visoke cene, ili se koriste ona iz sopstvene proizvodnje? Koliki je značaj jesenjeg i zimskog đubrenja?

Na ove i druge dileme proizvođača odgovore smo potražili u razgovoru za Radio Novi Sad od stručnjaka zrenjaninske Poljoprivredne stanice Zorice Rajačić.

Kiše u avgustu omogućile su dobru pripremu za setvu uljane repice, tako da je posejana na vreme i već ponikla, te je ova kultura je imala najviše koristi od padavina. Kukuruza ima još uvek po njivama i pored niskih prinosa  kombajniranje nije završeno, a kad su predsetvene pripreme u pitanju, poljoprivrednici su tek prošle nedelje ušli u njive zbog velike vlažnosti i mogućnosti sabijanja zemljišta i očekuje ih mnogo posla čak i u odnosu na prolećni period. Ono što još ratarima otežava posao su parcele sa korovom i samoniklim usevima usled velikog rastura po njivama, i njih bi trebalo što pre skloniti jer predstavljaju potencijalnu opasnost od zaraze pšenice koju nameravamo da sejemo, pojašnjava Rajačić.

Detaljnije u audio zapisu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com