Kada će poljoprivrednicima leći novac za subvencije?

Tekst objavljen: 30.01.2023 12:35        

Dok se spremaju za predsetvene radove, poljoprivrednike je obradovala vest da će novac za subvencije leći i na račune i onih koji nisu dobili rešenje za 2022

Kada će poljoprivrednicima leći novac za subvencije?

Traže i da se ove godine povećaju davanja po hektaru i grlu i da se isplate što pre, kako bi proizvodnja bila kvalitetnija, a prinosi veći.

Kako poseješ tako ćeš i požnjeti, pa sušna 2022. godina uz rekorne cene đubriva i semena opominje da se u novu setvu mora ući sa što više novca.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković navodi da je isplaćeno 99,8 odsto subvencija za proteklu godinu onima koji su dobili rešenje. Za 15 odsto zahteva rešenje nije dato, ali ćenovac dobiti- iako, kako kaže, to nije bila zakonska obaveza države.

“Mogu da kažem da su sredstva obezbeđena i da će našim poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćeno i tih 15 milijardi u ovoj godini. Do kraja sledeće nedelje, 3. i 4. februra biće upotpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara mleko 4. kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva. Znači mi smo sve zahteva za 2022. godinu uneli”, kaže ministarka.

Da država treba da isplati novac, prethodno je zaključio Skupštinski odbor za poljoprivredu. Istakli su da je to jedini način da se izbegnu troškovi sudskih sporova koje su poljoprivrednici 2013. i 2014. dobijali na sudovima. Kritikuju i to što je iz što je iz direktnih plaćanja za prošlu godinu u ovu preneta pomoć proizvođačima suncokreta.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Biće isplaćeno najmanje 3 milijarde na koje niko nije računao i sada kada sve saberete i isplatite sada recimo 13 milijardi od postojećeg budžeta vi ste iduće godine ponovo u istoj šemi koja nas je do ovoga dovela”, kaže Čedomir Keco iz Udruženja poljoprivrednika “Agroprofit”.

Ukazuje da se obaveze i dugovi godinama prenose sa jednog bilansa na drugi.

“Evo već je kraj januara početak februara, a mi ne znamo čime raspolažemo. Nama je bitno da znamo da li će povećati subvencije. Očekujemo da imamo subvencije približno kao naše komšije. A to je negde otprilike, naša nadanja su oko 200 evra”, kaže Željko Petrov iz nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Osim što je tražio da se podsticaji po hektaru za ovu godinu isplate što pre, Skupštinski odbor za poljoprivredu preporučio je Ministartvu i da što pre sa bankama postigne dogovor o subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike, te da se reše problemi u vezi sa moratorijumom na kredite malinara i hladnjačara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com