Kakao postao skuplji od bakra, prodaje se za više od 9.000 dolara po toni! Čokolada za Uskrs već skočila

Kakao je na Njujorškoj berzi u jednom danu poskupeo za više od 700 dolara po toni i njegova cena je prešla 9.000 dolara po toni, tako da je postao skuplji od bakra.

.

Foto: Hans Geel / shutterstock

.

Kako prenosi Blumberg, fjučersi kakaoa u Njujorku su dodatno porasli nakon vesti o finansijskim problemima u Gani, drugom najvećem svetskom proizvođaču pomenute sirovine.

Kakao je samo ovog meseca poskupeo za oko 60 odsto, a cene su se u ovoj godini više nego udvostručile zbog loših vremenskih prilika i bolesti useva.

Trgovci su zabrinuti zbog posledica klimatskog fenomena El Ninjo koji uzrokuje suše u zapadnoj Africi, u oblasti gde se proizvodi 75 odsto ove sirovine ključne za pravljenje čokolade.

Kakao se proizvodi pre svega u Gani i Obali Slonovače.

Uskršnja čokoladna jaja su već poskupela zbog većih troškova za kakao, a neki proizvođači smanjuju veličinu slatkiša ili promovišu poslastice sa drugim sastojcima kako bi ublažili poskupljenje, prenosi Jahu fajnens.

Kakao je više nego dvostruko poskupeo tokom prošle godine, pa proizvođači čokolade ne mogu da ga priušte i oslanjaju se na prerađivače koji mogu da pretvore zrna u puter i liker, od čega mogu da naprave čokoladu.

Prerađivači, poput jedne od najvećih državnih fabrika iz Obale Slonovače, ističu kako ne mogu da kupuju zrna zbog visoke cene.

Kako navode izvori, uskoro bi moglo da bude zatvoreno još velikih državnih fabrika u Obali Slonovače, u kojoj je smeštena skoro polovina svetske proizvodnje kakaa.

Većina od osam fabrika drugog velikog proizvođača Gane, uključujući državnu kompaniju za preradu, više puta je obustavljala rad, nedeljama otkako je sezona počela u oktobru, prenosi Rojters.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com