Kako Austrija profitira od Balkana

Privreda Austrije profitira od većeg privrednog rasta na istoku Evrope i Zapadnom Balkanu, ocenjuje direktor Bečkog ekonomskog instituta “WIIW” Mario Holcner.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Zerbor

Ilustracija: Shutterstock/Zerbor

“I pored teške situacija, rast BDP-a Austrije ne bi trebalo da bude negativan, a razlog je što profitiramo od snažnih ekonomskih odnosa sa susedima na istoku i na Balkanu, a tamo će rast i pored rata i krize, prema aktuelnom stanju, ostati osetno veći nego kod nas”, objasnio je Holcner.

Prema prognozi WIIW, istočni susedi i Balkan imaće iduće godine rast veći od jedan odsto od austrijskog, što pomaže privredi Austrije u suočavanju sa padom Zapadne Evrope.

Dok je privreda profitirala ove godine od dobrog rezultata u prvoj polovini godine, 2023. će privredni rast svuda u Evropi pasti mnogo više nego što je prognozirano još tokom leta, a od toga bi Austrija bila nadproporcijalno pogođena, navodi Holcner.

“Na jednoj strani Austrija je pogođena time što bi najvažniji trgovinski partner Nemačka narednih meseci mogao pasti u recesiju. Pored toga sve zemlje su posebno pogođene pretnjom ‘gasnog rata’ Rusije. Ali rast BDP-a neće pasti u minus zahvaljujući tome što Austrija i dalje profitira od ekonomskih odnosa sa suedima na istoku i Balkanu”, naveo je on.

Dok je Evrozona blizu stagnacije za nove članice EU u centralnoj Evropi se očekuje rast od 1,4 odsto, što je više od jedan odsto nego u Austriji, kazao je Holcner.

Posebno dobre izglede imaju Hrvatska za koju je prognoza rasta iduće godine od 2,5 odsto, zatim Rumunija 2,2 odsto, Slovenija 1,9 odsto, a jedino Mađarskoj preti recesija, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com