KAKO I ZAŠTO JE PROPALA FUNTA

Britanska fiskalna velikodušnost prestrašila je investitore. To može dovesti do šire ponovne procene vrednosti sterlinga.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: VERONIQUE DE VIGUERIE / Tanjug/AP

Kwasi Kwarteng, novi britanski kancelar blagajne, insistira na tome da nije osoba koja će biti dirnuta rotacijom razmene valuta. „Tržišta će reagovati kako hoće“, rekao je on u Donjem domu 23. septembra nakon što je otkrio najveće smanjenje poreza u Britaniji u poslednjih pola veka, uglavnom plaćeno zaduživanjem, piše The Economist.

Blic preporučuje

Njegova bezbrižnost je stavljena na iskušenje. Britanska funta je 26. septembra oslabila u odnosu na dolar kada su se otvorila tržišta u Aziji, nakratko pavši ispod 1,04 dolara. Pad je usledio nakon ranjavanja u petak, nakon objave gospodina Kvartenga. Tokom azijskih trgovačkih sati, funta se smirila na oko 1,07 dolara, što je pad od oko 1%, kako su se očekivanja kamatnih stopa rasla. Istorijski minimum valute, meren cenom u 16 ​​časova u Londonu, dostignut je 26. februara 1985, na 1,042 dolara.

Foto: Arne Dedert / Tanjug/AP

Ove godine, kao i 1985, veliki deo pada funte zapravo odražava snagu dolara. Sterling je pao za oko 20% u odnosu na dolar 2022. godine, ne mnogo više od 15% evra i u skladu sa padom japanskog jena. Ali u protekloj sedmici sterling je pao u odnosu na većinu valuta, ne samo na američku. Taj pad je praćen porastom prinosa na državne obveznice, nešto što bi obično podstaklo međunarodne investitore da kupuju imovinu denominiranu u sterlingima u očekivanju većeg prinosa. Petogodišnji britanski prinosi su porasli sa 1,5% početkom avgusta na sadašnjih 4,5%: povećanje od oko jedan procentni poen za samo dva dana.

Ta kombinacija rastućih prinosa i pada valute podstakla je rasprave o široj krizi poverenja u britansku ekonomiju i njenu imovinu. Vladino smanjenje poreza značiće rastući budžetski deficit i veći nivo javnog duga u budućnosti. Britanski deficit tekućeg računa dostigao je 8,3% BDP-a u prva tri meseca ove godine, što je najdublji u savremenoj istoriji, vođen rastom cena energije. Zjapeći deficit tekućeg računa je nešto što često zabrinjava one koji ulažu u ekonomije u razvoju.

Ali na druge načine Britanija je neobičan kandidat za valutnu krizu. Njen devizni kurs je fleksibilan, što znači da nema veze sa drugom valutom, kao što je bio slučaj kada je Britanija proterana iz Evropskog kursnog mehanizma 1992. Njena finansijska tržišta su duboka i sofisticirana. Ima minimalan dug denominiran u stranim valutama, a njegova centralna banka je nezavisna od vlade.

Foto: Alastair Grant / Tanjug/AP

Najjednostavnije objašnjenje za prodaju je, dakle, da investitori ne veruju da će vladino smanjenje poreza dovesti do stvarnog ekonomskog rasta koji gospodin Kvarteng želi. Umesto toga, oni predviđaju veću inflaciju koju Banka Engleske neće biti voljna da u potpunosti nadoknadi povećanjem kamatnih stopa. Valutni analitičari iz Bank of America sugerišu da je kombinacija promene fiskalnog stava Britanije i dugoročnih efekata njene odluke da napusti Evropsku uniju dovela do dubokog preispitivanja funte od strane investitora. To ostavlja valutu ranjivijom u godinama koje dolaze.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com