KAKO JE RUSKA EKONOMIJA PROŠLA 2022. “Izuzetno loše”, tvrde MMF i Svetska banka: U minusu BDP, u deficitu i budžet, inflacija skače, ruinirano tržište kapitala…

Prema analizi Svetske banke, MMF i OECD, 2022. godina se pokazala kao izuzetno loša za rusku ekonomiju. Nešto više od 10 meseci konstantnog trošenja resursa na sukob sa Ukrajinom, odmazdom međunarodne zajednice i, za sada, 9 paketa sankcija uzelo je danak ruskoj privredi. BDP je u padu, inflacija u porastu, spoljna trgovina trpi sve ozbiljnije udarce, tržište kapitala je ruinirano, budžet u deficitu…

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Pad rublje

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Pad rublje

BDP

Blic preporučuje

Prema procenama Svetske banke, MMF i OECD, BDP Rusije će se smanjiti u najboljem slučaju za 3,4 odsto, a 4,5 odsto u najgorem slučaju, što je dosta manje od prognoza ovog leta gde se spekulisalo da će ekonomija pasti i preko 8 odsto.

U istoj analizi, istaknuto je da će ruska ekonomija nastaviti da se smanjuje i u 2023. godini, te se očekuje da BDP Rusije padne između 2,3 i 5,6 odsto.

Procene kretanja BDP

Foto: European Council / screenshot

Procene kretanja BDP

Trgovina pada, inflacija raste

Kako su uvoz i izvoz pojedine robe bile meta svih setova sankcija EU ka Rusiji, ova grana privrede je na dodatnom udaru u odnosu na ostale.

Brojke iznete u analizi pokazuju da je trgovina ove godine izuzetno pogođena. Izvoz će prema procenama institucija nastaviti da pada, dok se očekuje da će uvoz rasti.

Uvoz(crveno) Izvoz (plavo)

Foto: European Council / screenshot

Uvoz(crveno) Izvoz (plavo)

Sa druge strane ako pogledamo brojke koje se odnose na inflaciju, procene pokazuju da će stopa inflacije u decembru biti oko 14 odsto te da će brojka pasti u 2023. godini na oko 6,3 odsto.

Procena kretanja inflacije

Foto: European Council / screenshot

Procena kretanja inflacije

Tržišta kapitala

Možda i najveći udarac ove godine je preživelo rusko tržište kapitala, koje je u padu oko 30 odsto u ovoj godini. Takvoj propasti vrednosti akcija kumovao je višednevna obustava rada Moskovske berze u martu ove godine.

Pad na berzi

Foto: European Council / screenshot

Pad na berzi

Budžetski deficit

Ruski budžetski deficit mogao bi da bude veći od planiranih 2% BDP-a 2023. godine, jer gornja granica cene nafte smanjuje prihode ruskog izvoza. To je rekao ministar finansija Anton Siluanov, prenosi Rojters.

usija je prošle nedelje saopštila da bi ograničenje cena za svoju sirovu naftu i rafinisane proizvode moglo da dovede do smanjenja proizvodnje nafte za 5%-7% početkom sledeće godine, ali bez obzira na to koliko su rezovi duboki, Siluanov je obećao da će obaveze potrošnje biti ispunjene, koristeći mogućnost zaduživanja i fond zemlje po potrebi.

Rublja

Što se rublje tiče, kurs je u decembru pao na oko 70 rublji za dolar, što je najniži nivo od aprila ove godine, jer je upravo pad izvoza pogurao striktniju kontrolu kapitala u zemlji.

Sankcije Zapada docele su do velikog pada ruske potražnje za stranim valutama, a kao reakciju na to monetarne vlasti odredile su velike naknade i negativne kamate na valute iz država koje su smatrane neprijateljskim, tako da iskonskog tržišta deviza za vlasnike rublji više nema.

Odnos rublje prema dolaru u poslednjih godinu dana

Foto: screenshot

Odnos rublje prema dolaru u poslednjih godinu dana

Zaposlenost

Zanimljivo je da na primer nezaposlenost, prema zvaničnim podacima ruskog ministarstva, ako im je verovati, pala na oko 3,7 odsto.

(Izvor: European Council, Reuters, WSJ, Blic Biznis, Trading Economics)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com